Un fibrom uterin este o tumoare benigna din tesutul muscular neted, care provine din stratul muscular neted ( miometru ) a uterului. Fibroamele sunt de multe ori multiple. Versiunea maligna a unui fibrom uterin este extrem de neobisnuita si este numita un leiomiosarcom .
Alte nume comune sunt leiomiom uterin , miom , dar fibromul uterin nu este o tumoare maligna (cancer).
Fibromul uterin este cea mai frecventa tumoare benigna la femei si de obicei se formeaza in timpul anilor de reproducere a femeii. In timp ce majoritatea fibroamelor uterine sunt asimptomatice, ele pot creste si provoca menstruatii grele si dureroase, act sexual dureros, si frecventa urinara si de urgenta. Unele fibroame pot interfera cu sarcina, desi acest lucru pare a fi foarte rar.
Nu se cunoaste cauza exacta a formarii unui fibrom uterin. Ele apar cand celulele cresc peste masura in stratul muscular al uterului.
Odata ce fibromul uterin se dezvolta, estrogenii si progesteronul par a influenta cresterea acestuia. La o femeie cantitatea cea mai mare din acesti hormoni se secreta in timpul sarcinii. Dupa menopauza, cand scade cantitatea de hormoni secretata, de obicei fibroamele se micsoreaza sau dispar.
Estrogenul joaca un rol major in dezvoltarea fibroamelor deoarece acestea:
Progesteronul pare sa stimuleze cresterea fibroamelor, chiar in absenta estrogenilor.
Fibroamul uterin, în special atunci cand este mic, poate fi in intregime asimptomatic. Simptomele depind de localizarea leziunii si marimea acestuia.
Simptomele importante includ anormalii ca:
In timp ce fibroamele sunt comune, ele nu sunt un motiv tipic pentru infertilitate reprezentand aproximativ 3% din motive pentru care o femeie nu poate fi capabila de a avea un copil.
Majoritatea femeilor cu fibrom uterin va avea rezultate normale sarcinii.
Un fibrom este de obicei amplasat intr-o pozitie submucoasa si se crede ca aceasta locatie poate interfera cu functia de captuseala si capacitatea embrionului de a se implanta.
De asemenea, fibroamele uterine mai mari pot denatura sau bloca trompele uterine.
Cele mai multe fibroame uterine nu au nevoie de tratament cu exceptia cazului in care acestea cauzeaza simptome.
Fibrom uterin simptomatic poate fi tratat prin:
Femeile care sufera de fibrom uterin e bine sa mearga la un centru de evaluare a fibromului uterin unde au mai multe optiuni si cele mai bune terapii minim invazive.