Un vaccin oral s-a dovedit a fi deosebit de eficient pe termen scurt în stoparea epidemiilor de holeră din Republica Guineea, oferind protecţie contra acestei maladii în peste 86% din cazuri, potrivit rezultatelor unui studiu clinic.
În această campanie de vaccinare sponsorizată de organizaţia Médecins Sans Frontières, autorităţile sanitare din această ţară africană au administrat 316.000 de doze cu acest vaccin, denumit Sanchol, pe parcursul unei perioade de şase săptămâni, în anul 2012. Rata de vaccinare a populaţiei a depăşit 75%.
Vaccinul, administrat în două doze, la un interval de două săptămâni, a redus de o manieră consistentă transmiterea holerei. Majoritatea cazurilor confirmate de holeră au fost depistate în comunităţi mici, cu rate foarte joase de imunizare, precizează autorii acestui studiu ce a fost publicat în New England Journal of Medicine.
Cercetătorii spun totuşi că nu dispun de suficient de multe date pentru a şti dacă o singură doză ar fi suficientă pentru a obţine o imunizare eficientă.
Vaccinul Sanchol prezintă avantajul că este mai ieftin - o doză costă 1,85 dolari. Prin comparaţie, o doză cu vaccinul Duoral, la fel de eficient şi care se administrează tot pe cale orală, costă 5,25 dolari.
Rezultatele acestui studiu clinic confirmă faptul că recurgerea la acest tip de vaccinare orală este o soluţie eficientă pentru a stopa viitoarele epidemii de holeră, o boală care afectează mai ales Africa (peste 90% din cazuri) şi Asia de Sud.
Înainte de această campanie de vaccinare din Guineea, existau foarte puţine dovezi ştiinţifice care să demonstreze eficienţa unui vaccin contra holerei în momentul unei epidemii.
Potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din Statele Unite, între trei milioane şi cinci milioane de persoane sunt infectate în fiecare an pe plan mondial, iar 100.000 dintre ele mor din cauza acestei boli.
Holera este provocată de bacteria Vibrio cholerae, care se transmite în special prin apă contaminată. Boala cauzează diaree şi o deshidratare rapidă.