Spitalul Clinic de Urgență "Sfântul Pantelimon" și Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" București au lansat marți 'Programul de consiliere pentru elevi și studenți la medicină și practică în chirurgie', care se va desfășura până pe 31 octombrie 2015 și care are ca obiectiv principal creșterea ocupabilității elevilor înmatriculați în sistemul național de învățământ și a studenților la medicină.
Foto: (c) Radu TUȚĂ / AGERPRES ARHIVĂ
Potrivit unui comunicat de presă remis marți AGERPRES, programul urmărește dezvoltarea aptitudinilor de muncă prin asigurarea de servicii de orientare și consiliere profesională, adaptate grupului țintă, și organizarea de stagii de pregătire practică, în vederea îmbunătățirii inserției studenților pe piața muncii.
Activitățile proiectului au ca scop facilitarea tranziției, de la școală la activitatea profesională, pentru 100 de liceeni și 150 de studenți la medicină, prin organizarea unor activități de orientare și consiliere profesională și a unor stagii de practică în chirurgie generală, în cadrul unui spital cu tradiție în acest domeniu.
Proiectul contribuie la atingerea țintei de aproape 300.000 de persoane asistate în tranziția de la școală la viață activă pentru perioada 2013 — 2015.
Stagiile de practică ale studenților se vor desfășura în perioada vacanței de vară a acestora, iar pentru elevi vizitele de studiu se vor desfășura în timpul săptămânii "Altfel".
Stagiile de practică pentru studenți vor avea loc, în principal, în Clinica de Chirurgie a Spitalului "Sfântul Pantelimon", dar și în spitalele partenere. Ele vor conține mai ales aplicații practice, dar și o serie de informații teoretice absolut necesare desăvârșirii profesiei de medic. Programul de practică va fi coordonat și supervizat de conf. dr. Vlad Constantin, director științific al proiectului, reprezentant al UMF "Carol Davila", și va fi susținut de o serie de medici chirurgi de înalta calificare din Clinica de Chirurgie Generală a Spitalului "Sfântul Pantelimon".
'Proiectul răspunde nevoii concrete de consiliere și orientare profesională a elevilor liceeni și a studenților mediciniști și de dezvoltare a abilităților practice ale studenților, crescându-le astfel șansele de a cunoaște și a înțelege ce înseamnă profesia de medic. De asemenea, pe termen lung, proiectul crește șansele elevilor și studenților de a se integra pe piața muncii în domeniul în care s-au pregătit, reduce riscul de șomaj și contribuie la modernizarea pieței muncii pentru absolvenții de facultate", a declarat managerul proiectului, dr. Laura Constantinescu, potrivit comunicatului de presă.
Pentru stimularea motivației studenților de a se implica și de a învăța cât mai mult în timpul stagiilor de practică profesională, la finalizarea acestora se vor organiza concursuri, în cadrul cărora se vor oferi 10 premii, constând în stagii de practică la un spital din Spania și 10 cursuri de ecografie în trauma în România.
"Se va urmări îmbunătățirea oportunităților de efectuarea a stagiilor de practică profesională, pentru studenții facultăților de medicină, prin crearea unei rețele de minimum 6 spitale universitare din București", precizează comunicatul.
AGERPRES/(AS-autor: Roberto Stan, editor: Antonia Niță)