Cu siguranţă ţi s-a întâmplat cel puţin o dată să dormi mai mult ca de obicei, iar a doua zi, în loc să te bucuri de efectele odihnei prelugite şi să debordezi de energie, să te simţi chiar mai obosit decât te-ai culcat. Vei înţelege de ce, pentru că un specialist are acum răspunsul.

Michael Breus, psiholog la American Academy of Sleep Medicine, suţine că explicaţia este foarte simplă. Corpul nostru este obişnuit cu un anumit program de somn, iar orice abatere se resimte, spune medicul, potrivit Huffington Post. "Corpul tău iubeşte consistenţa. E de preferat să mergi la culcare şi să te trezeşti la aceleaşi ore în fiecare zi. Dacă organismul este obişnuit cu un program de somn de opt ore, dar primeşte nouă, atunci acest lucru îi va perturba ritmul.
Dacă te joci cu ritmul lui, organismul va fi dat peste cap”, a subliniat Breus. Tocmai de aceea, spune psihologul, câteva ore de somn în plus într-o noapte nu vor revigora organismul, aşa cum ne-am aştepta, ci dimpotrivă, îl vor epuiza. Durata medie a unui ciclu de somn este de câte 90 de minute, iar oamenii parcurg de obicei 5 circuri complete de somn într-o noapte , deci în total 7,5 ore. Astfel, dacă dormi o oră în plus, cel mai porbabil te vei trezi chiar în timpul somnului profund, în etapa 3 sau 4. Din acest motiv, va fi foarte greu să te trezeşti şi o să te simţi obosit şi ameţit pe parcursul întregii zile. Ţineţi minte că în privinţa somnului calitatea este mai importantă decât cantitatea. Poţi avea parte de multe ore de somn necalitativ şi vei continua să te simţi privat de somn”, a avertizat specialistul. Sfatul său este să respectăm programul de somn, iar pentru a-l stabili, Breus ne îndeamnă să fixăm o oră de trezire şi să numărăm 7 ore şi jumătate în urmă faţă aceasta. Astfel, spune psihologul, îi vom putea oferi organismului cele 5 cicluri complete de somn de care are nevoie în fiecare noapte.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro