Tratamentele de radioterapie pentru pacienții oncologici sunt gratuite au declarat joi, într-o conferință de presă, reprezentanții Centrului de Diagnostic și Tratament Oncologic din Brașov, precizând că, de la 1 iunie, Casa de Asigurări de Sănătate a alocat fondurile necesare în acest sens
Foto: (c) Radu TUȚĂ / AGERPRES ARHIVĂ
"(...)Avem aparatură performantă achiziționată în urmă cu doi ani, când a fost deschis Centrul de Diagnostic și Tratament și Tratament Oncologic Brașov. Este la același nivel cu cea care se folosește în Europa 3D, IMRT, RAPID ARC-unic în România. Noutatea este că pacientul nu mai plătește tratamentul nici integral nici coplata", a precizat dr. Cătălin Iacob medic primar radioterapeut la Centrul de Diagnostic și Tratament Oncologic.
La rândul ei, medicul primar radioterapeut Cristina Taflan a spus că, deocamdată, capacitatea centrului este ocupată la maximum, dar o dată cu gratuitatea tratamentului, cu siguranță va fi întocmită o listă de așteptare.
"La Centrul de Diagnostic și Tratament Oncologic Brașov nu vin pacienți numai din Regiunea Centru, vin din toată țara. Din moment ce tratamentul va fi gratuit, atunci crește și numărul pacienților și adresabilitatea. Radioterapia este o etapă foarte importantă în tratamentul oncologic, de altfel, pot să spun că 80% dintre pacienții bolnavi de cancer necesită radioterapie", a subliniat dr. Cristina Taflan.
Ea a mai arătat că tipurile de cancer care beneficiază de radioterapie sunt tumorile de sân, de rect, de col uterin, de esofag, cancerul gastric, ORL etc.
"Dumnezeu și-a întors capul și spre noi și nu ne-a uitat de tot. Salut această deschidere a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate față de bolnavii de cancer, oferindu-le această radioterapie gratuită pentru că repet: mulți dintre pacienți neavând suma necesară achitării coplății, până acum, renunțau la tratament, renunțau la viață. Numărul bolnavilor de cancer este în creștere atât în Europa cât și în România. Așa cum s-a publicat recent, la Bruxelles, Jurnalul european de oncologie arată că, în România, în perioada 2009-2012, decesele prin cancer s-au dublat față de media europeană, dar investiția per pacient este la jumătate în România față de Europa, adică 102 euro în Europa și 50 de euro în România", a explicat Cezar Irimia, președintele Asociației Bolnavilor de Cancer din România
Referitor la procesul câștigat în instanță de șapte pacienți bolnavi de cancer care nu aveau alternativă terapeutică pe lista de medicamente compensate și gratuite actuală, președintele Asociației Bolnavilor de Cancer din România a spus că indiferent dacă decizia instanței a fost atacată cu recurs, cei șapte pacienți trebuie să primească imediat tratamentul.
Cezar Irimia a adăugat că sunt încă destul de mulți bolnavi de cancer care nu au acces la tratament pentru că, ori este foarte scump și nu-și permit din punct de vedere financiar, ori medicamentele se găsesc foarte greu.
"Pe site-ul Alianței Pacienților Cronici www.aliantapacientilor.ro există un anunț prin care solicităm pacienților care nu au o alternativă terapeutică pe lista actuală și au recomandarea medicilor curanți pentru un medicament care nu există pe listă, să apeleze la noi și îi vom susține pentru a câștiga tratamentul prin Ordonanță Președențială. Sunt copii, adulți, bătrâni care au nevoie de tratament, dar nu au această posibilitate. Chiar dacă fondurile alocate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate sunt în creștere, nu sunt suficiente. Plecând de la zero, acum, avem doi. Este o creștere, dar este insuficientă", a afirmat președintele Asociației Bolnavilor de Cancer din România.
El a mai afirmat că nu numai fondurile alocate bolnavilor de cancer sunt insuficiente, ci și specialiștii au început să fie tot mai puțini. La nivelul întregii țări, mai există în prezent un număr de 46 de medici radioterapeuți, absolut insuficient la numărul mare de bolnavi.
Centrul de Diagnostic și Tratament Brașov
Potrivit medicilor de la Centrul de Diagnostic și Tratament Oncologic din Brașov acesta a primit pentru luna iunie, de la Casa Județeană de Sănătate Brașov, suma de un milion de lei pentru tratamentele de radioterapie. Conform surselor citate, capacitatea centrului este de 120 de pacienți pe lună. Centrul de Diagnostic și Tratament Oncologic din Brașov a fost dat în folosință acum doi ani, ca centru privat, și este al doilea din țară după cel din București. Centre de stat pentru tratament oncologic mai există în București, Iași, Cluj, Timișoara.
AGERPRES/(A-autor: Jana Pintili, editor: Diana Dumitru)