Doar 70 de furnizori de servicii medicale dentare din Prahova s-au arătat interesați să încheie, anul acesta, contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate Prahova, care le-ar permite acordarea asistenței gratuite sau la tarife reduse, către pacienți. Nici în aceste cabinete nu puteți intra, însă, fără bani în buzunar. Gratuitatea din contract nu se regăsește și în realitate, din moment ce CAS face decontări în funcţie de tarifele stabilite prin contract, invariabil sub cele practicate, de fapt, pe piață. Practic, la dentist veți păți ca la farmacie, unde rețeta compensată 100% vă costă, întotdeauna, mai mult sau mai puțin, dar nu este niciodată gratuită.

Din aprilie 2013 încoace, niciun pacient asigurat nu a mai putut beneficia de consultații gratuite și tratamente stomatologice, după ce Casa de Asigurări de Sănătate a anunțat, la începutul anului trecut, că sistează alocarea fondurilor pentru decontarea serviciilor de medicină dentară. Măsura “adoptată unilateral de Ministerul Sănătăţii fără informarea publică a beneficiarilor serviciilor de asistenţă stomatologică şi a corpului profesional afectează în mod grav atât pacienţii, cât şi demnitatea profesiei de medic dentist, înlăturarea din sistemul public al asigurărilor sociale a serviciilor de asistenţă stomatologică fiind o măsură fără precedent în sistemul îngrijirilor de sănătate din Uniunea Europeană”, acuzau, atunci, reprezentanții Colegiului Medicilor Dentiști, care reclamaseră și până atunci sumele exagerat de mici alocate acestui sector.

Stomatologii, dar mai ales pacienții au așteptat cu nerăbdare, așadar, intrarea în vigoare a noului contract-cadru, care promitea să reglementeze problema finanțării medicinei dentare. Documentul, valabil de la 1 iunie, permite contractarea unor servicii de medicină dentară de către Casa de Asigurări, în limitele impuse de pachetul de bază și pachetul minim de servicii medicale.

Potrivit normelor de aplicare a noului contract cadru, din acest an, pachetul de bază pentru acest sector include, în total, 24 de repere, majoritatea reprezentând servicii decontate de CAS doar în cazul copiilor.

Mai precis, potrivit documentului, în cabinetele medicilor care încheie contracte cu Casa de Asigurări minorii vor beneficia, gratuit, de o consultație pe an, tratamentul cariei simple, tratamentul afecţiunilor pulpare cu anestezie prin infiltraţie, pansament calmant sau drenaj endodontic, tratamentul gangrenei pulpare, tratamentul paradontitelor apicale (prin incizie) cu anestezie prin infiltraţie, tratamentul afecţiunilor parodonţiului cu anestezie prin infiltraţie, extracţia la dinţii temporari cu anestezie prin infiltraţie, extracţia la dinţii permanenţi cu anestezie prin infiltraţie, chiuretaj alveolar și tratamentul hemoragiei, decapușonare, reducerea luxaţiei articulației temporo-mandibulară, element metalo-acrilic, reconstituire coroană radiculară, decondiţionarea tulburărilor funcţionale prin aparate ortodontice, inclusiv tratamentul angrenajului invers prin inel/ gutiere,  bărbiţă şi capelină, tratamentul angrenajului invers prin exerciţii cu spatula/şedinţă, aparate şi dispozitive utilizate în tratamentul malformaţiilor congenital, șlefuirea în scop ortodontic/dinte, reparaţie aparat ortodontic, menținătoare de spațiu mobile și sigilare. Atenție, însă! Decontarea de 100% se face la valorile înscrise în normele stabilite de CAS, unde tarifele variază între 20 de lei, pentru șlefuirea unui dinte sau extracția unui dinte temporar, cu anestezie, și 780 lei pentru aparatele și dispozitivele utilizate în tratamentul malformațiilor congenital. La acest moment, însă, într-un cabinet, prețul unei banale extracții pornește de la 40 de lei și poate ajunge până la peste 100, în cazul unui dinte temporar. Cât despre diverse aparate și dispozitive, pe piață, prețul acestora sare, deseori, de 1.000 de lei, dar ajunge, în unele cazuri, și la peste 1.000 de euro. Ba chiar banala sigilare, decontată de CAS la prețul de 20 lei/ dinte, într-un cabinet obișnuit costă și peste 100 de lei.

În ceea ce-i privește pe adulți, șansele de a beneficia de tratamente gratuite la dentist sunt și mai mici. Pentru persoanele asigurate, serviciile cel mai des solicitate sunt decontate de CAS numai în proporție de 60%, procent aplicat, oricum, tarifului stabilit de Casă. Astfel, pentru o consultație al cărei preț este evaluat la 133 de lei, în baza contractului medicului i se decontează numai 80 de lei. Diferența, de 43 de lei, ar trebui suportată de pacient, gândind că tariful anunțat de CAS este cel practicat și în cabinetul respectiv. Altfel, asiguratul va scoate din buzunar și mai mulți bani.

Tot 60% decontează Casa, în cazul adulților, și pentru tratamentul cariei simple, al afecțiunilor pulpare sau al gangrenei apicale ori extracția unui dinte, cu anestezie sau proteza acrilică mobilizabilă, pe arcadă, dar numai o dată la 10 ani și raportat la un tarif de 780 de lei. “Este foarte posibil ca în cazul medicilor care încheie contracte cu CAS tarifele să fie mai mici și să se încadreze, în mare măsură, de valorile atribuite de Casă acestor servicii. În caz contrar, dacă prețul la cabinet depășește aceste valori, probabil că pacientul va acoperi diferența, ca și în cazul medicamentelor compensate și gratuite, de exemplu, la care facilitatea se aplică la un preț de referință”, a explicat dr. Marius Dinu, președintele Colegiului Medicilor Dentiști Prahova.

Pe de altă parte, spre CAS Prahova au venit, în această lună, doar 70 de cereri în vederea de încheierea de contracte cu CAS, pe medicină dentare, 69 de dosare fiind declarate admise, câteva cu mențiunea completării până la finalul acestei luni. “În actualele condiții, măsurprinde că sunt și acești 70. Probabil este vorba despre foarte multe cabinete din mediul rural”, a apreciat dr. Marius Dinu.

Oficial, în această săptămână a început negocierea contractelor cu CAS și, potrivit listei publicate de instituție, vorbim despre un singur cabinet de stat, cel de la Spitalul de Pediatrie Ploiești, care va beneficia de finanțare, și în rest despre diverse clinici și mai ales cabinet medicalee individuale. Numărul contractelor este, însă, mult mai mic față de cel de acum doi ani, de exemplu. În 2012 și 2013, aproape 200 au fost încheiate cu CAS, pentru furnizarea de servicii de medicină dentară, chiar dacă a fost vorba despre sume modice, de 1,3 milioane de lei pe an, respectiv 251.000, la nivel de județ, pentru primul trimestru din 2013.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro