General Medical Council (GMC UK), echivalentul Colegiului Medicilor, a publicat recent un update referitor la provenienta medicilor inscrisi pentru a practica in Marea Britanie (UK).

Cand m-am inregistrat eu in 2011 erau in jur de 1900 medici romani cu licenta de a practica medicina in UK. Acum sunt 2187 si claseaza Romania pe locul 5 intre tarile Uniunii Europene ca sursa de medici pentru UK, dupa Irlanda, Germania, Grecia si Italia.

Doar 63% dintre medicii din UK au absolvit o facultate in UK, 10% apartinand Uniunii Europene si 27% altor tari.


Numarul Medicilor Romani in Anglia/UK

Prof. Dr. Anca Buzoianu, Decanul Facultatii de Medicina din Cluj, precizeaza intr-un interviu recent ca 65% dintre absolventii facultatii si-au exprimat dorinta de a se pregati in alta tara.

Eu as duce statistica mai departe si as mentiona ca 56% dintre candidatii inscrisi la admiterea in Facultatea de Medicina in anul 2010 (dintr-un esantion de 470 de candidati) doreau deja sa practice medicina in alta tara.

Ok si ce inseamna toate astea? Nimic anormal. Migratia internationala a medicilor este un fenomen cunoscut si acceptat. Medicii romani profeseaza in Germania, Franta, Anglia etc, din statisticile de mai sus se vede ca si intre germani sunt medici care profeseaza in alte tari (3000+ doar in UK), iar mai departe absolventii de medicina din UK micreaza spre Australia, Noua Zeelanda si alte tari care le ofera conditii/oportunitati mai bune.

Ca fapt divers, o clinica nou infiintata in Quatar a scos la consurs un post de Director Medical, iar principalii 2 candidati au fost medici nascuti in Anglia, absolventi ai 2 facultati din Anglia, cu specializarea facuta in Anglia, dar care au vazut postul ca o sansa de a progresa.

Intrebarea e… cine vine in Romania in conditiile actuale si ce se va schimba in urmatorii 10 ani pentru a remedia situatia?

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro