Prin firea lui, romanul nu prea iese din casa. Daca i s-ar opri curentul, ar trece pe lampi sau ar aprinde lumanari. Daca nu ar mai curge apa la robinet, ar cara de la fantani. Romanul nu cerceteaza de ce i se intampla aceste lucruri.

Pentru benzina si motorina au fost ceva tentative de protest, dar preturile au urcat linistite, la cote neatinse in multe tari unde salariile sunt mult mai mari ca ale noastre. Multe se deruleaza in defavoarea cetateanului si chiar ma mir cum se mai descurca el, impovarat de atatea impozite si taxe, de scumpiri pe care nu le intelege.

In acest context se incadreaza si protestele din sanatate care au avut loc de curand. A fost o miscare organizata, un sindicat care a cerut marirea salariilor cu 10 la suta pentru cei care castiga, lunar, sub 1.500 de lei. Cum s-a ajuns la aceasta doleanta, ei stiu. Ceea ce s-a obtinut, adica sa li se dea 5% de la 1 decembrie, iar restul la 1 martie anul viitor, mi se pare un lucru neserios.

negocieri 2

Ma gandesc de ce in tara noastra, dovedit a fi bogata in ciuda multimii de inteligenti care o praduiesc cu milioanele de euro, nu se maresc decat cu mare zgarcenie salariile, mai ales in sanatate, unde medicii si asistentii medicali ne pleaca pe capete in strainatate, in timp ce starea de sanatate a populatiei scade constant. Probabil, daca ar iesi vreun comision la afacerea asta, s-ar intampla minuni!

Nu poate sa-mi iasa din minte ideea ca partidele politice scot bani si din piatra seaca pentru a-si plati sponsorii sau pentru a pregati alegerile urmatoare. Si, ca le intereseaza mai putin, cetateanul care voteaza, cetatean adormit de vorbe frumoase, bine aranjate in propozitie, de comunicatori versati. Asa cum nu le-a trecut prin minte alesilor nostri sa ticluiasca o lege prin care sa fie platiti in functie de performantele lor, nici in sanatate, discutata remuneratie dupa valoare nu a avut succes. De ce sindicatele nu au in brate aceasta problema, este mai greu de inteles. Sa fie vorba de faptul ca aplicarea acestei idei ar aduce si multi nemultumiti care ar primi bani mai putini pentru ca nu performeaza la locul de munca si din acest motiv ar vota schimbarea partidului aflat la putere?

Sa fie oare adevarat ca se gandeste in acest mod, le dam la toti putin si sunt ai nostri?

 O forta invizibila dirijeaza toate aceste lucruri. Conteaza mai putin adevarul din spitale, se accepta o stare de lucruri ce nu face cinste Romaniei care se claseaza pe primele locuri in prea multe boli grave si neajunsuri in domeniul sanatatii, in clasamente care incep cu cei mai multi bolnavi de, cele mai multe decese din cauzaDar ne batem cu pumnii in piept si zambim frumos…

Ma intreb atunci, foarte serios, ce au facut sindicatele din sanatate pana acum, daca s-a ajuns la o asemenea stare de lucruri? Daca se multumesc cu acest 10 la suta dat cu taraita…

Nu ma gandesc la miscari de amploare, nu in acest mod trebuie sa se afirme. As vrea sa vad idei valoroase, pe care sa le discute civilizat, cu autoritatile. Sa le faca bine cunoscute, sa stim si noi cu ce nu ar fi de acord guvernantii. Pentru ca altfel, cum spuneam, ocupati cu grija zilei de astazi, cei care nu o duc prea bine in sistemul medical se multumesc cu putin. Cu mica ciupeala, cu tristetea bolnavilor. Totul se transforma intr-o stare de normalitate care da ragaz si liniste alesilor, lasandu-i in cenusa sindicatelor pe ceilalti.

Francisco-Stoica-editorial

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro