Daniela Vargová, din Chippenham, Wiltshire, Marea Britanie, are o inimă bionică şi se bazează pe o pompă cu baterii care o menţine în viaţă. Dispozitivul este purtat în geanta de urmăr de care nu se desparte niciodată.

Femeia în vârstă de 30 ani s-a îmbolnăvit prima dată în decembrie 2012, când s-a confruntat cu o tuse severă cu dureri puternice în piept.

După primul ei stop cardiac a fost diagnosticată cu un ritm cardiac anormal, fiindu-i montat un stimulator cardiac. Problemele au persistat însă şi, într-un final, i s-a spus că are cardiomiopatie dilatativă. Este o afecţiune a muşchiului cardiac în care acesta se lărgeşte şi devine slăbit, eşuând în pomparea adecvată a sângelui.

Anult trecut, înainte de a fi echipată cu dispozitivul cardiac ventricular VAD, Daniela Vargová a fost la un pas de moarte, după ce a suferit un grav atac de cord.

Mi s-a spus că singura mea şansă este un transplant de inimă şi am fost transferată la Spitalul Harefield din Londra. Vestea a  fost atât de neaşteptată şi copleşitoare. Nu întâlnisem pe nimeni care să aibă un transplant de inimă”, a povestit femeia, conform Daily Mail.

Inima pacientei funcţiona la o capacitate de doar 10% şi, după tei luni petrecute în spital, ea avut un nou stop cardiac. Medicii care o tratau i-au spus soţului că sunt şanse infime ca ea să supravieţuiască şi că ar trebui să-i sune familia pentru a o pune la curent.

Daniela ajunsese pe masa de operaţie cu o inima funcţionându-i la o capacitate de sub 1%. Pacemakerul, stimulatorul artificial care-i fusese montat, eşuase. Doctorii s-au chinuit timp de 10 ore s-o stabilizeze, reuşind în cele din urmă să-i susţină funcţiile vitale cu ajutorul aparatelor de terapie intensivă. Nouă zile mai târziu, după ce şi-a revenit din şocul avut, cardiologul i-a comunicat că va primi un VAD.

Am văzut alţi pacienţi cu acest dispozitiv şi ştiam cât de eficient este. Nu-mi venea să cred că voi beneficia şi eu de unul. A fost fantastic.”, a declart pacienta.

Aparatul, spune femeia, i-a dat viaţa înapoi. Acum ea poate aştepta în siguranţă apariţia unui donator compatibil pentru a putea face operaţia de transplant de inimă.

Dispozitivul este montat în interior. Nu există decât un fir care pleacă din aparatul exterior în vintre mea, călătorind până la pieptul meu. Uneori, mi se pare greu de transportat şi e destul de ciudat să ştii că eşti ţinut în viaţă datorită unui aparat din geantă. Ştiu însă cât de norocoasă sunt. Mi s-a oferit o mare şansă, cum nu toată lumea are”, a adăugat femeia.

Ea a precizat că dispozitivul cântăreşte aproximativ două kilograme şi jumătate şi că trebuie să-i înlocuiască bateriile la fiecare şase ore, din acest motiv păstrând mereu prin preajmă două seturi de schimb. Cu toate acestea, Daniela e fericită, deoarece aparatul e ascuns în geanta şi oamenii nu reuşesc să înţeleagă că are probleme cu inima, iar acest lucru o ajută să-şi continue viaţa ca orice altă persoană sănătoasă.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro