Cercetătorii români au dezvoltat o metodă rapidă şi comodă de depistare a laptelui cu adaos de substanţe, unele chiar extrem de periculoase pentru sănătate. Este vorba despre kiturile analitice care descoperă dacă producătorii au adăugat în lapte sare, uree sau polifosfaţi.

Institutul de Cercetări Alimentare (ICA) a inventat un procedeu extrem de simplu, pe bază de kituri, prin care se poate descoperi laptele falsificat prin adaosuri de substanţe, unele chiar foarte periculoase pentru sănătate. Pionieratul ICA în acest domeniu a fost determinat şi de constatarea multitudinii de metode pentru falsificarea laptelui, folosite în special de micii producători. "Este uşor de utilizat, introduci un carton cu reactivi în lapte, care se va colora în prezenţa adaosurilor respective. Kiturile sunt utilizate mai mult de procesatorii de lapte, care îl iau din centrele de colectare de la cei care furnizează cantităţi mici din acest produs.

Aceste kituri au fost făcute din nevoia de a identifica foarte rapid posibilele falsificări. Cele mai întâlnite falsuri sunt adaosurile de sare, nitraţi, nitriţi, polifosfaţi şi uree. Polifosfaţii se adaugă laptelui vechi pentru inhibarea dezvoltării microbiene, adică împiedică acrirea laptelui. Ureea sau urina de vacă se adaugă ca să îi crească conţinutul de azot şi, indirect, în momentul determinării proteinei la fabrică, va fi o proteină mai mare, deci un lapte mai bun. Sarea se pune pentru a înmulţi densitatea laptelui. Aceasta se măsoară pentru a depista adaosul de apă. În legislaţia actuală, densitatea minimă la care se colectează laptele este de 1,29. Problemea este că mulţi producători mai spală cu apă, mai rămâne apă, aşa că pun puţină sare, iar densitatea laptelui ajunge la 1,31, foarte bună pentru lapte", a declarat Alexandru Cîrîc, şeful Laboratorului de Chimie al Institutului de Cercetări Alimentare, pentru ziarulring.ro.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro