Germania are un sistem de neuroreabilitare pe faze, in continua dezvoltare, vechi de aproape 50 de ani. Astfel, orice pacient care a suferit un AVC sau are tumori cerebrale intra intr-un program bine pus la punct, pentru care statul plateste aproape doua sute de miliarde de euro.

„Dupa un accident cerebral vascular sau leziuni ale creierului, pacientii primesc tratamentul necesar neuroreabilitarii, macar pe o perioada de minimum sase saptamani”, a explicat prof. Volker Homberg, presedintele Federatiei Mondiale pentru Neuroreabilitare.

„Germania are ceea ce se cheama „tratare pe faze”, in functie de cat de grava este leziunea creierului. In faza A, leziunea este severa. Acest pacient are nevoie de operatie si de ingrijiri complexe. Dupa aceea, faza B combina tratamentul intens din sectiile de ATI cu tratament suplimentar de neuroreabilitare. Deci se produce o combinare a tratamentelor de neuroreabilitare. Apoi, urmeaza faza C, in care pacientul nu mai este in stare critica din punct de vedere medical, insa are o nevoie mare de ingrijire de specialitate, in sensul in care nu a ajuns inca la stadiul de independenta in actiuni. Pacientul din faza D este mai mult sau mai putin autonom, insa are anumite probleme neurologice: poate de vorbire, poate probleme cognitive sau probleme de atentie si concentrare. In cele din urma, mai exista si faza E, pentru anumiti pacienti, pentru un tratament de durata. Sistemul este organizat in asa fel incat sa treci de la o faza, la alta, iar pacientul se bucura de anumite drepturi”, a mai spus profesorul.

Costul pentru reabilitarea in sistemul german de sanatate ajunge la 174 de miliarde de euro pe an, obtinand un procent de 3,2% din banii Sanatatii.
Profesorul a mai explicat faptul ca un om, dupa ce primeste ingrijirile specifice si tratament, se poate reface, isi poate relua activitatea pe piata muncii si poate poate reda statului banii cheltuiti cu neuroreabilitarea.

„Vrem sa tinem cat mai mult oamenii in acest sistem pe faze, pentru o mai buna refacere. Neuroreabilitarea chiar isi merita banii si „plateste” inapoi societatea. Daca tragem o linie intre tarile care au sistem de neuroreabilitare, comparativ cu cele care nu au asa ceva, se poate observa ca acolo unde el exista, se cheltuiesc multi bani, insa ajunge sa fie mai ieftin pentru societate”, a mai explicat dr. Volker.

Problemele de neuroreabilitare sunt cauzate, in primul rand, de la atacul vascular cerebral, peste 50% din cazurile incluse in sistemul de neuroreabilitare provin de aici, apoi, urmeaza tumorile cerebrale. Specialistii germani lucreaza la o modalitate de integrare complexa a pacientului in societate si la o modalitate de tinere sub observatie a acestuia dupa plecarea din spital si dupa iesirea din sistemul de neuroreabilitare propriu-zis.

„Un punct la care ar trebui sa ne gandim este cum sa invatam pacientul sa se comporte dupa ce termina tratamentul. Trebuie sa il invatam cum sa se descurce singuri. Asta este o faza mult mai importanta decat terapia in sine. La acest proiect lucram momentan”, a mai spus profesorul german.

Profesorul Volker Homberg a participat la editia din acest an a Cursului International de Neuroreabilitare, de la Cluj Napoca, acolo unde au luat parte peste 250 de cursanti si speakeri din Germania, Spania, Ucraina sau Romania.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro