Introduşi pe piaţa alimentară pentru dublarea producţiei, hormonii de creştere sunt substanţe date animalelor, pentru că acestea să ia în greutate mult mai repede decât în mod obişnuit. Deşi sunt o adevărată "mană cerească" pentru producători, hormonii devin o sursă de boli grave pentru consumatori, creând un lanţ de efecte secundare încă de la vârste fragede. Printre problemele asociate cu consumul de alimente tratate cu hormoni se număra pubertatea precoce, cancerul digestiv, cancerul de sân, cancerul de prostată sau obezitatea.
"Hormonii de creştere sunt substanţe care au efecte dezastruoase asupra organismului. Procesul utilizării lor este unul speculat la maximum în industria alimentară, atât pentru animale, cât şi pentru vegetale. Lovitura e primită în plin de consumatori atunci când în farfuriile lor ajung alimente pline de astfel de substanţe. Aceştia ajung în cabinetele medicale cu o serie de boli grave: cancer de prostată, cancer de sân, cancer digestiv, obezitate. În cazul copiilor, intervine pubertatea precoce, apare menstruaţia la vârste foarte mici, apare supraponderabilitatea şi poate fi afectată tiroida. Unul dintre hormonii de creştere utilizaţi mai ales la animale este estrogenul, cel care declanşează toate dereglările hormonale la copii şi adolescenţi. De aici apare pubertatea precoce, celulită la vârste foarte mici, o creştere rapidă în greutate. Carnea roşie şi laptele integral conţin grăsimi săturate care cresc riscul apariţiei bolilor de inimă", a explicat dr. Cristina Cristache, medic primar chirurg, competenţă în proctologie şi nutriţie.
Şi mezelurile sunt la fel de nocive, asta pentru că astfel de alimente conţin aditivi alimentari care induc dependentă. În plus, grăsimea şi pielita din care sunt realizate aceste produse conferă doar o falsă senzaţie de saţietate, fără a acoperi valoarea nutriţională de care organismul are nevoie. Efectele consumului de alimente ce conţin hormoni de creştere nu se opresc aici. Pe lângă substanţele amintite, carnea poate conţine şi antibiotice, care nu sunt eliminate din organismul animalelor şi care ajung, prin consum, şi în organismul uman. Pe lista alimentelor care conţin toate aceste substanţe se numără şi mâncarea de tip fast-food. Medicul susţine că aceasta nu face altceva decât să îngraşe şi să priveze organismul de proteine şi glucide sănătoase care să susţină energia organismului, potrivit romaniatv.net.
Sursa