Medicul generalist Șerban Cocioba, practician la Clinica Medical Metamorphosis din New York, a remis marți noaptea un comunicat de presă în care reacționează la articolele din presa românească apărute în urma eliberării de către acesta a unei scrisori medicale în care își exprima opinia profesională că Nicușor Constantinescu nu poate fi transportat și trebuie să-și finalizeze tratamentul pentru vindecarea cancerului în America.

 

 

'Față de afirmațiile defăimătoare aduse la adresa probității mele morale și profesionale vizavi de raportul medical, privindu-l pe pacientul Constantinescu Nicușor Daniel, fac următoarele precizări: pe teritoriul SUA, practica medicinei se face în baza studiilor de specialitate absolvite și a licențelor aferente. Licența mea de practică este valabilă inclusiv la data prezentului comunicat. Contestarea capacității mele profesionale se poate face în S.U.A. doar de către instituțiile abilitate. Raportul medical privindu-l pe pacientul Constantinescu Nicușor Daniel are la bază studierea dosarului medical furnizat de Spitalul John Hopkins, din Baltimore, Maryland și cele trei scrisori medicale ale doctorului Mohamad E. Allaf, apostilate de Departamentul de Stat, raportul meu nefăcând altceva decât să le confirme. Sunt gata să susțin oricând și oriunde concluziile acestui raport', susține medicul Cociobă.

De asemenea, în documentul citat, medicul se arată "consternat" de faptul că presa românească nu menționează că veridicitatea celor trei scrisori medicale emise de Clinica Universitară John Hopkins a fost confirmată de către Departamentul de Stat al SUA.

Consiliul Județean Constanța a prezentat, duminică, un nou raport medical privind starea de sănătate a șefului instituției, Nicușor Constantinescu, semnat de un medic generalist de origine română, practician în SUA, care arată că transportarea în România a acestuia pune în pericol viață pacientului. Raportul medical privind starea de sănătate a lui Nicușor Constantinescu este semnat de Șerban L. Cocioabă, medic generalist la Clinica Medical Metamorphosis din New York. În scrisoarea medicală a dr. Cocioabă, atașată setului de documente medicale apostilate, se arăta: "Din punctul meu de vedere, văzând dosarul medical al pacientului Constantinescu, nu recomand transportul acestuia în România. Transportarea pacientului pe distanțe lungi poate pune în pericol viața acestuia și poate anula toate eforturile medicale făcute până acum pentru salvarea vieții acestuia".

Documentele puse la dispoziția instanțelor de judecată sunt scrisorile medicale ale doctorului Mohamad E.Allaf, șeful Clinicii de Chirurgie Robotică a Spitalului Universitar Johns Hopkins, Baltimore, statul Maryland, dar și un raport medical al doctorului Șerban L.Cocioba, medic generalist al clinicii Medical Metamorphosis, New York, eliberat în 2 iulie, 2014. Fiecare document prezentat presei de avocatul lui Constatinescu, Marius Mocanu, este apostilat și certificat prin declarație în față notarului, separat.

Judecătorii de la Tribunalul București au decis că președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, poate fi tratat într-un spital din România, magistrații punând la îndoială autenticitatea scrisorii semnate de un medicul american Mohamand E. Allaf.

Detalii despre acest caz apar în motivarea deciziei prin care Tribunalul București a admis, pe 23 iunie 2014, cererea DNA de arestare preventivă a lui Nicușor Constantinescu.

Astfel, judecătorii arată că scrisoarea medicală depusă în instanță de avocații lui Nicușor Constantinescu, semnată de medicul M.E.A (n.r. Mohamad E. Allaf), nu este datată și "se poate observa cu ușurință că modalitatea de prezentare a situației medicale a inculpatului este una evazivă".

De asemenea, magistrații susțin că semnătura medicului "diferă izbitor" față de semnătură existentă pe alte înscrisuri, ce se află la dosar și aparțin aceluiași medic.

Tot în motivare se spune că acea scrisoare medicală conține, de fapt, pasaje din corespondența purtată prin e-mail de Nicușor Constantinescu cu medicul respectiv, acesta fiind un alt motiv de a pune la îndoială autenticitatea scrisorii.

"Mențiunile din înscris nu par credibile și în contextul în care normele de deontologie profesională impun oricărui medic să consemneze ceea ce constată prin propriile simțuri. În aceste condiții, se remarcă faptul că nu există pentru această perioadă vreun înscris care să emane de la medic, prin care să se constatate 'ex proprii sensibus' evoluția nefavorabilă pe care o acuza inculpatul, imposibilitatea de deplasare a inculpatului ori vreun înscris oficial prin care să se stabilească un tratament, un interval de timp al acestuia și eventual o dată limită pentru efectuarea controlului", mai declară judecătorii.

Mai mult, nici măcar scrisoarea medicală de la un alt medic nu clarifică, în opinia instanței, aspectele privind evoluția stării de sănătate a lui președintelui CJ Constanța, întrucât formularea "este vagă, imprecisă".

De asemenea, magistrații nu au luat în considerare fotografiile în care apare Nicușor Constantinescu, întrucât "au un caracter incert atât în privința locului unde au fost făcute, cât și a datei", și nu pot demonstra stadiul stării de sănătate a președintelui CJ Constanța.

Judecătorii mai notează că nu s-a demonstrat faptul că Nicușor Constantinescu nu se poate deplasa și nu s-a făcut nici dovada necesității ca el să rămână pe teritoriul SUA în vederea efectuării unui eventual tratament medical.

AGERPRES/

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro