Ambulanţă fără targă şi pacienţi căraţi pe braţe sau în căruţă. Se întâmplă într-o comună din judeţul Dolj, unde în salvarea pentru consultaţii la domiciliu, singura din localitate, nu încape targa. Oamenii care trebuie să ajungă la spital au două variante - fie aşteaptă o oră o ambulanţă venită din Craiova, fie merg cu maşinile personale.

„De la asfalt şi până în câmp am mers cu ea cu căruţa şi pe urmă patru oameni au cărat pacientul cu ea”, spune medicul din Bulzești, arătând spre targa care nu încape în ambulanță.

Aşa a ajuns doctorul la un bărbat care a sunat la 112 şi a anunţat un accident grav. Se întâmplă astfel pentru că în singura ambulanţă a Centrului de permanenţă din Bulzeşti nu există o targă care nu poate fi folosită. Este prea mare pentru maşina de salvare.

Pe bancheta din spate a ambulanţei au fost transportaţi pacienţi care au suferit infarct miocardic, intoxicaţii, accidente vasculare şi fracturi grave. În mod normal, astfel de pacienţi ar fi trebuit să beneficieze de un transport medical adecvat.

Centrul medical deservește populaţia din mai multe comune din judeţul Dolj. Aşa că toate solicitarile din zonă, făcute prin 112, ajung întâi acolo.

Medicul şef al Centrului susţine că de jumătate de an a făcut cerere pentru a primi o ambulanţă dotată cu targă.

„Considerăm că dacă avem această maşină de transport o sa fie mult mai util pentru pacienți și pentru medicul de gardă ca să își facă treaba cum trebuie”, spune Hisham Tageldin, medic la Centrul de permanenţă Bulzeşti.

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Dolj spune însă că nu se poate face nimic pentru că nu le permite legea.

„Nu au ei în obiectul de activitate transportul bolnavilor, deci nu au aşa ceva. Transportul bolnavilor medicalizaţi sau transportul ugenţelor se face de către serviciile de ambulanţă”, spune Ştefan Popescu, purtător de cuvânt la DSP Dolj.

Bolnavii care sunt urgenţe majore trebuie să aştepte 45 de minute, până când ajunge la ei o ambulanţă din Craiova.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro