Șeful secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean din Miercurea Ciuc cerea cel puţin 50 de lei de la bolnavii de cancer doar ca să îi primească în cabinet. Unul dintre pacienţi a avut curajul să îl denunţe, iar procurorii l-au prins în flagrant când primea mită.

Medicul oncolog primea bani sau pachete de cafea şi sticle cu băutură în biroul de la spital. Acolo l-au şi prins în flagrant procurorii anti-corupţie.

În ziua respectivă, doctorul care este şi coordonator județean al Programului național de oncologie pentru Harghita, ar fi primit peste 800 de lei, de la 13 pacienţi. În total, în primele patru luni ale acestui an, oncologul a consultat şi a luat bani de la peste 85 de bolnavi, spun anchetatorii.

Potrivit declarației de avere, medicul Csiki Csongor are două conturi bancare, unul cu 10.000 de euro și altul cu 23.000 de lei. Primeşte un salariu de 100.000 de lei pe an, o casă şi un apartament la Miercurea Ciuc, plus o casă de vacanță la 20 de kilometri de oraș.

Medicul este cumnatul lui Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, reținut și el de DNA în 2013, tot pentru corupție.

Nu e primul caz în care bolnavii de cancer sunt furaţi de cei plătiţi să le aline suferinţa. Unul dintre cele mai răsunătoare scandaluri este acum anchetat acum de procurori: reţeaua de medici care vindea medicamente oncologice, în loc să le dea gratuit, cum spune legea.

Nouă persoane, dintre care trei medici de la Institutul Fundeni, au fost arestate preventiv. Procurorii spun că reţeaua era formată din doctori şi farmacişti. În acest moment, anchetatorii scriu forma finală a rechizitoriului şi îi vor trimite în judecată pe cei acuzaţi că au furat peste 8 milioane de lei din bugetul pentru medicamentele bolnavilor de cancer.

Anul acesta, statul a alocat 1,2 miliarde de lei pentru tratamentul celor 108.000 de pacienţi care suferă de boli incurabile. În aceste codiţii, fiecărui bolnav îi sunt alocate puţin peste 11.000 de lei. Mulţi sunt însă nevoiţi să aştepte mult tratamentul: medicamentele care îi ţin în viaţă le primesc numai cu aprobare specială, pentru că au un preţ foarte mare.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro