Un procent de 40% din copii romani sunt afectati de carii, conform unui raport al Aliantei pentru un Viitor Fara Carii.

„In pofida faptului ca dispunem de instrumentele necesare prevenirii cariilor dentare, afectiunea aceasta constituie, in continuare, o problema alarmanta in tarile Europei Centrale si de Est”, a declarat dr. Georgios Tsakos, membru al comitetului de conducere al Aliantei pentru un Viitor Fara Carii. „In fapt, copiii cu o stare de sanatate orala deficitara sunt de pana la 12 ori mai predispusi la restrictii de activitate, lipsa de concentrare la scoala, ceea ce conduce la afectarea rezultatelor scolare si a relatiilor sociale. In Romania, procentul copiilor afectati de carie se ridica la 40%.”

Raportul arata ca afectiunile orale, precum cariile dentare si afectiunile parodontale, sunt printre cele mai importante probleme de sanatate publica raportate, afectand cea mai mare parte a copiilor de varsta scolara si a adultilor din toata lumea. Problemele care pot fi cauzate sau agravate de starea de sanatate dentara precara includ: afectiunile cardiace, accidentul vascular cerebral, diabetul, afectiunile respiratorii, nasterea prematura si greutatea scazuta la nastere.

Raportul privind caria dentara elaborat de Alianta pentru un Viitor Fara Carii a dus la initierea unei campanii de educatie publica in opt tari din Europa Centrala si de Est, printre care si Romania, centrata pe educarea populatiei cu privire la caria dentara si pe lansarea unei miscari ce are ca obiectiv stoparea cariilor pentru un viitor lipsit de astfel de afectiuni.

„Nivelul de resurse si de interventii atat din perspectiva sanatatii publice, cat si clinica, este necorespunzator in Romania”, a declarat dr. Ruxandra Sfeatcu, lector in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti. „Aceasta inseamna ca un procent de aproximativ 90% din populatia din Romania sufera de o problema pe care stim cum sa o stopam. Cariile merita o atentie sporita pentru a putea fi considerate o problema de sanatate publica importanta. Si tocmai acest lucru intentionam sa facem in tara noastra.”


Declaratia Sectiunii pentru Europa Centrala si de Est a Aliantei pentru un Viitor Fara Carii

Pe 25 iunie, la Varsovia, experti in sanatatea orala din Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Romania, Lituania, Letonia si Estonia au semnat o declaratie regionala de constituire a Sectiunii pentru Europa Centrala si de Est a Aliantei pentru un Viitor Fara Carii, prin care expertii solicita initierea unei actiuni de colaborare la nivel global pentru a determina in randul liderilor si factorilor decizionali ai comunitatii intelegerea importantei cariilor ca problema actuala, recunoasterea faptului ca aceasta afectiune poate fi prevenita, iar in etapele incipiente evolutia poate fi stopata, precum si dezvoltarea de programe cuprinzatoare pentru prevenirea si combaterea cariilor in regiunea centrala si est-europeana.

Partile semnatare ale Sectiunii pentru ECE a Aliantei pentru un Viitor Fara Carii au convenit asupra unor obiective pe termen scurt si lung, pe care organizatiile regionale le vor urmari: sa reuneasca experti cu cea mai mare influenta, din Europa Centrala si de Est, care impartasesc obiective comune si care pot oferi sprijin si feedback conducerii Aliantei Globale pentru un Viitor fara Carii; sa abordeze problema inegalitatilor din Europa Centrala si de Est cu privire la prevenirea si controlul cariilor si sa obtina validarea din partea conducerii organizatiilor dentare din Europa Centrala si de Est, care sprijina misiunea si obiectivele Aliantei pentru un Viitor fara Carii, in scopul identificarii si solutionarii lacunelor informationale majore intalnite in domeniul prevenirii cariei dentare.

Sursa: PaginaMedicala.ro
  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro