Aproximativ două milioane de români suferă de o boală cronică de rinichi, ale cărei prime simpotome pot apărea foarte târziu, când 90% din funcția renală a fost pierdută, a afirmat, miercuri, medicul Cristian Serafinceanu, şeful Centrului de Hemodializă din cadrul Institutului "Nicolae Paulescu" din Capitală, citat de Mediafax.

"Această afecţiune nu ţine cont de vârstă, sex sau rasă. Boala cronică de rinichi presupune o degradare progresivă şi inreversibilă a funcţiei renale, de aceea prevenirea şi diagnosticarea precoce devin obiective esenţiale. Aproape două milioane de români au boală cronică de rinichi şi, din păcate, suferinţa nu doare, iar primele simptome pot apărea doar când 90% din funcţia renală a fost pierdută", a spus Seraficeanu.

De asemenea, medicul a precizat că sunt între 1,5 şi 2 milioane de români care fac dializă, cam tot acelaşi număr având boală cronică de rinichi, şi 150.000 de români cu boală cronică de rinichi şi complicaţii diabetice, iar dintre aceştia din urmă 0,1 la sută ar avea nevoie de dializă.

 Mai mult, Serafinceanu susține că numărul cazurilor noi crește anual cu între 5 și 10 procente.

Potrivit medicului, pentru optimizarea îngrijirii persoanelor cu boală ronică de rinichi, este necesar un efort comun al tuturor specialiştilor care intră în contact cu aceştia: medicul nefrolog, medicul diabetolog, medicul cardiolog.

Boala cronică de rinichi este asociată de cele mai multe ori cu alte afecţiuni precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat sau obezitatea.

Pentru prevenirea bolii cronice de rinichi, medicii recomandă practicarea unui sport sau a mişcării, menţinerea sub control a nivelului de zahăr din sânge, monitorizarea tensiunii arteriale, însuşirea unei alimentaţii sănătoase şi menţinerea sub control a greutăţii corporale, consumul corespunzător de lichide, evitarea fumatului şi, nu în ultimul rând, controlul medical specific al rinichilor, a spus Dan Voiculescu, şeful Clinicii de Nefrologie de la Institutul Fundeni.

 

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro