Ciocolata este fara doar si poate cel mai indragit desert, iar azi toata lumea o sarbatoreste!

Neagră, albă, amăruie, cu lapte, alune, fructe, îngheţată sau biscuiţi, ciocolata este binevenită oricând şi rămâne desertul favorit al oamenilor. De aceea i se cuvine o zi specială, iar azi este sărbătorită în toată lumea, fiindu-i dedicate diverse festivaluri şi evenimente inedite.

Primele însemnări despre ciocolată trimit către anii 1400 - 500 î.Hr. când populaţia Olmec, concentrată în regiunea în care astăzi se află oraşele Veracruz şi Tabasco din Mexic, ar fi consumat băuturi pe bază de cacao. Cu circa 2.000 de ani în urmă arborele de cacao era descoperit în America de Sud. Exploratorul Cristofor Columb a fost primul care s-a bucurat de beneficiile boabelor de cacao.

CELE MAI CITITE:

 

Ciocolata a ajuns în Europa în secolul al 16-lea, după ce spaniolii i-au cucerit pe azteci. Conchistadorul Hernando Cortez obişnuia să bea un preparat din boabe de cacao, iar cu timpul spaniolii i-au adăugat trestie de zahăr, vanilie şi scorţişoară.

Gustul a fost îmbunătăţit , fascinaţia pentru cacao şi ciocolată a crescut rapid, iar pe masură ce a devenit cunoscută pe continentul european ciocolata era considerată aliment de lux şi cumpărată de cei bogaţi. Prima ciocolaterie a fost deschisă în 1657, în Londra.

Femeile adoră ciocolata cu lapte (Foto: Hepta)

Dacă multe femei consideră că ciocolata este inamicul siluetei, cercetările ştiinţifice au arătat de-a lungul vremii că oamenii care consumă ciocolată au mai puţin ţesut adipos decât cei care nu mănânca. De asemenea, din punct de vedere caloric, ciocolata este neutră, deci permisă în diete, deoarece accelerează metabolismul, reduce riscul de infarct, atac cerebral, hipertensiune şi diabet.

10 curiozităţi despre ciocolată:

- Contrar unor opinii, ciocolata conţine cantităţi mici de cofeină. O cană cu cafea conţine aceeaşi cantitate de cofeină din 10 batoane de ciocolată, cântărind 42 de grame.

- Ciocolata conţine, printre altele, THC (o formă de cannabis) în cantităţi mici, principalul ingredient al marijuanei. Creierul foloseşte aceste substanţe pentru a produce dopamină şi serotonină, responsabile pentru senzaţia de plăcere.

- Ciocolata se topeşte la 36 de grade Celsius, iar temperatura medie a corpului uman este 37 de grade Celsius.

- Boabele de cacao sunt foarte amare. Pentru a obţine aroma de cacao, acestea trebuie trecute prin procesul fermentării, apoi sunt curăţate, prăjite şi cojite.

- Ciocolata albă a fost inventată în anii '70 şi reprezintă o combinaţie de unt de cacao, zahăr şi lapte. Ciocolata albă este, de fapt, bej.

Bomboane de ciocolată (Foto: Hepta)

- Prima reţetă cunoscută pentru Negrese a apărut în Sears Roebuck Catalog, în 1897.

- La nivel mondial, oamenii cheltuie peste 20 de miliarde de dolari pe ciocolată, anual.

- Denumirea ştiinţifică a arborelui de cacao este Theobroma Cacao, termenul grecesc pentru "mâncarea zeilor".

- Cuvântul ciocolată provine de la termenul aztec "xocolātl", care înseamnă "apă amară".

- Aztecii foloseau boabele de cacao ca bani. De exemplu, un curacan costa 100 de boabe, iar un dovleac costa 4 boabe.

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro