Federația “Solidaritatea Sanitară” cere, în continuare, Ministerului Sănătății să facă demersuri în vederea includerii, printre proiectele strategice, a cursurilor de formare universitară pentru completarea studiilor asistentelor medicale absolvente de postliceală, cu vechime de cel puțin doi ani în sistemul public. Solicitarea a creat deja tensiuni în sistem, ducând la schimburi de acuzații în sindicate. Între timp, MS își menține poziția potrivit căreia “studiile postliceale dobândite nu vor fi echivalate cu studiile universitare”.

Reprezentanții Federației “Solidaritatea Sanitară” susțin că legislația țării noastre trebuie adaptată la realitățile sociale ale momentului, în sensul că se impune “modificarea Legii Educației Naționale, încât să permită echivalarea studiilor asistenților medicali prin completarea acestora în cadrul universităților. Prin Legea nr. 328/2013 privind modificarea art. 196-1 din Legea 95/2006, care prevede păstrarea gradului principal pentru asistenții medicali absolvenți de cursuri universitare care au dobândit anterior acest grad, de face o recunoaștere parțială a posibilității acestei echivalări”, arată reprezentanții organizației într-un punct de vedere trimis redacției, pe această temă. Mai exact, “cerem Ministerul Sănătății și organismului profesional care reprezintă asistenții medicali să intre în negocieri reale cu Comisia Europeană, pentru revizuirea Directivei 2005/36/CE privind recunoașterea calificărilor profesionale, care să fie în avantajul asistenților medicali absolvenți ai instituțiilor de învățământ din țara noastră”.

Potrivit conducerii Federației, organizația a cerut oficial Ministerului Sănătății, încă din aprilie 2014, ca strategia de scriere și implementare a proiectelor ce urmează a fi depuse “în cadrul DMI 3.2, cererea de propuneri de tip strategic nr. 167 «Competența pentru competitivitatea în domeniul medical» să includă cursuri de formare universitară pentru completarea studiilor asistentelor medicale absolvente de postliceală, care lucrează în sistemul public de cel puțin doi ani, astfel încât, în urma evaluării competențelor inițiale și a examenelor de absolvire date la finalizarea acestor cursuri, să se poată face echivalarea studiilor cu nivelul studiilor universitare / asistente medicale cu studii superioare”. În sprijinul acestei propuneri,. Federația aduce argument precum respectarea egalității de șansă și a accesului egal la formarea profesională în contextual în care, “în marea lor majoritate, asistentele medicale cu postliceală nu au avut posibilitatea de a urma cursurile facultăților de asistent medical în special din cauza distanței, dar și a costurilor adiacente. Suplimentar, sistemul are o datorie morală față de aceste asistente medicale care i-au susținut funcționarea în ultimii ani, în contextului unui deficit accentuat de personal”.

Reprezentanții sindicatului la nivel local consideră, de asemenea, că măsura va contribui la creșterea nivelului de pregătire profesională și a calității serviciilor medicale, fiind conform cu directive UE privind calificările, cu eforturile pe care sistemul trebuie să le depună pentru a avea lucrători cu înalt nivel de pregătire, și totodată relevant pentru Directiva nr. 24/2011 din perspective nivelului de pregătire al celor care furnizează servicii medicale în România, în contextual liberei circulații a pacienților. “Nu dorim o formă de învățământ de masă care să conducă la echivalarea fără evaluare riguroasă a câtorva zeci de mii de asistente medicale potențiale beneficiare, ci o formă de sprijin pentru acele persoane care doresc să învețe suplimentar și să-și dea în mod onest examenele necesare și care nu pot face acest lucru în condițiile actuale”.

În replică la aceste argument, Ministerul Sănătății a transmis federaţiei asigurări că aceste propuneri vor fi înaintate spre analiză. Ulterior, însă, oficialii MS au transmis un comunicat de presă prin care precizează că “peste 59.000 de absolvenţi ai cursurilor de învăţământ postliceal care au obţinut  diploma de  asistenţi medicali generalişti înainte de anul 2010 pot obţine recunoaşterea calificărilor profesionale în spaţiul european în urma absolvirii unui curs de revalorizare a diplomei pe durata de 1 an”, după ce “Ministerul Sănătăţii, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România şi Ministerul Educaţiei Naţionale au obţinut, după o serie de negocieri cu reprezentanţii Comisiei Europene, revizuirea Directivei 2005/36/CE privind recunoaşterea calificărilor profesionale. În urma acestui demers, România va avea dreptul de a implementa un program de revalorizare care are ca scop perfecţionarea formării anterioare a asistenţilor medicali în vederea dobândirii unei formări conforme criteriilor minime prevăzute de directiva europeană. În acest fel, diplomele profesionale obţinute de către asistenţii medicali înainte de anul 2010, vor fi recunoscute în statele membre, fără ca aceştia să mai fie supuşi altor teste teoretice sau stagii de adaptare în ţările unde doresc să profeseze. Menţionăm că, în urma acestor măsuri studiile postliceale dobândite nu vor fi echivalate cu studiile universitare. Asistenţii medicali generalişti care doresc să beneficieze de noile măsuri se pot adresa şcolilor postliceale de stat care vor fi acreditate de MEN pentru derularea cursurilor de revalorizare”.

Surprinzător, însă, și o altă parte a sindicatelor din Sănătate se declară împotriva propunerii. “Este o mare minciună ceea ce se susține. Nu ar fi corect față de cei care au studii universitare ca restul, cu postliceală, să ajungă pe picior de egalitate. Dar nu corespunde programa în cazul acestor studii, nu este vorba despre același lucru, nu poți echivala o postliceală cu o facultate”, a explicat Luminița Gologan, liderul SANITAS Prahova “Referitor la materialul Federaţiei «Solidaritatea Sanitară» care circulă prin ţară, potrivit căruia echivalarea studiilor asistenţilor medicali cu şcoală postliceală s-ar realiza prin acordarea de licenţă în urma proiectului cu finanţare europeană desfăşurat prin Ministerul Sănătăţii, acesta reprezintă o propagandă mincinoasă pe care o foloseşte o aşa-zisă «organizaţie sindicală». Este imposibilă o simplă echivalare a studiilor medii cu cele superioare cu licenţă. Pentru acest lucru (obţinerea licenţei) este nevoie de studii superioare care trebuie desfăşurate într-o instituţie de învăţământ superior care pregăteşte asistenţi medicali cu studii superioare. Conform Legii nr.1/2011 - Legea Educaţiei Naţionale, aceasta este singura modalitate de obţinere a licenţei pentru asistenţii medicali. Trecerea creditelor de la învăţământul mediu la învăţământul superior nu este realizabilă”, avertizează SANITAS, liderii Federaţiei acuzând că “să faci afirmaţii nefondate şi să strângi semnături de la colegii asistenţi medicali pentru un lucru imposibil de realizat este o manevră şi o dovadă de incompetenţă; în spatele acestei acţiuni, Federaţia «Solidaritatea Sanitară», prin minciună, vrea să-şi rezolve o mare «problemă» – reprezentativitatea”. Cei acuzați afirmă, însă, că inclusiv membri ai Sanitas au semnat listele de semnături pentru susținerea acestui demers, lucru care ar fi deranjat conducerea Sanitas, potrivit lor. Reprezentanții la nivel local ai Federației “Solidaritatea Sanitară” au refuzat să precizeze, însă, detalii referitoare la reprezentativitate, justificând că, vorbind din această perspectivă “care din punctul nostru de vedere este în afara subiectului privind echivalarea studiilor asistenților medicali, nu are importanță cât ești de «mare», ci cât ești de «bun».”

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro