Ancheta in plina desfasurare in cazul medicilor si asistentelor acuzate ca vindeau sange de la Centrul de Transfuzii din Slobozia, in timp ce zeci de bolnavi, care nu dadeau spaga, erau refuzati.

Procurorii vor sa afle daca din aceasta cauza au murit, in conditii suspecte, sapte persoane internate in spitalele din Ialomita si iau in calcul inclusiv deshumarea lor. Sefa centrului, care coordona intreaga afacere, a fost arestata vineri. Alte opt persoane implicate in retea sunt cercetate sub control judiciar.

Rudele unei femei de 69 de ani, care a murit la sfarsitul lunii februarie, la scurt timp dupa ce a iesit din spital, aduc acuzatii grave conducerii Centrului de Transfuzii. Directoarea institutiei si angajatii ei le-ar fi cerut bani pentru sange, desi legea interzice clar acest lucru.

Ana Mladin, sora pacientei decedate: "Sora mea s-a internat in ianuarie la Spitalul din Slobozia cu o fractura de sold, a fost operata, au intervenit anumite complicatii si a avut nevoie de transfuzii de sange. La Centrul de Transfuzii ni s-a spus ca 250 de mililitri costa 50 de lei. Nu ni s-a dat niciun fel de chitanta, niciun fel de explicatii, ni s-a spus ca atata costa si am platit.
Ni s-a spus ca trebuie sa platim, in situatia in care ne aflam am platit."

Cristina Podaru, nepoata pacientei decedate: "Ea stiind ca noi plateam bani pentru sange, ea suferea din lucrul asta si credem ca si din cauza asta a murit si i s-a pus pe suflet. Noi o intrebam tot timpul, ai bani, ai bani, ca noi nu mai avem."

Anchetatorii trebuie sa stabileasca daca sapte pacienti, internati in spitalele din Ialomita, au murit din cauza ca nu au primit sange.

Daniela Dediu, prim-procuror Parchetul de pe Langa Judecatoria Slobozia: "Sunt foarte multe cazuri in care nu au dat pentru ca oamenii n-au avut bani sau pentru ca nu erau persoane sus puse pentru ca, in alte cazuri, cand erau persoane importante atunci se dadea, nu mai conta ce nivel al hemoglobinei, ce diagnostic are."

Procurorii iau in calcul si posibilitatea unor deshumari.

Sefa Centrului de Transfuzii din Slobozia a fost arestata, iar celelalte opt persoane anchetate in acest dosar sunt cercetate sub control judiciar. Procurorii spun ca in aceasta retea scandaloasa care vindea sange erau si alte cadre medicale de la spitalele din Ialomita.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro