1.332 de medicamente, din care peste jumătate (888) costau mai puțin de 50 lei iar 45% erau fabricate în România, au dispărut de pe piață în perioada 2011-2014 din cauza taxei clawback, care "blochează" accesul la tratament pentru sute de mii de pacienți și crește cheltuielile în sistemul sanitar, a declarat joi într-o conferință de presă președintele APMGR, Dragoș Damian.

Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO

"Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România solicită Guvernului să corecteze neîntârziat mecanismul de aplicare a taxei clawback prin introducerea unui calcul diferențiat pentru medicamentele generice, în acord cu recomandările organismelor financiare internaționale. Din cauza taxei clawback, România riscă să rateze numai în acest an investiții de peste 50 de milioane de euro în dezvoltarea facilităților de producție locale. Se pune problema disponibilizărilor", a spus Damian.

Potrivit APMGR, prin dispariția medicamentelor ieftine și utilizarea variantelor mai scumpe, sistemul public, dar mai ales pacienții trebuie să plătească mai mult pentru același tratament.

"Datele confirmă avertismentele noastre: medicamentele accesibile dispar de pe piață iar creșterea taxei clawback la peste 20% în ultimele trei trimestre va accentua acest proces dramatic atât pentru pacienți, cât și pentru producătorii locali', a afirmat Damian.

APMGR susține că taxa clawback va continua să crească în condițiile actualizării listei de medicamente compensate cu noi molecule: numai includerea celor 17 medicamente orfane, implementată deja de Ministerul Sănătății, va determina o creștere cu încă 10% a taxei clawback, după ce în trimestrul patru din 2013 aceasta a înregistrat o creștere de 20% față de trimestrul anterior, ca urmare a renunțării la listele de așteptare pentru programele naționale.

Damian a reamintit că soluția unui clawback diferențiat, bazată pe introducerea unei proporții de maximum 65% în calculul procentului 'p' din formulă, a fost deja agreată de Ministerul Sănătății, CNAS și acceptată de Ministerul de Finanțe și de organismele financiare internaționale ca fiind neutră din punctul de vedere bugetar, însă aplicarea ei întârzie în mod nejustificat.

În opinia reprezentantului APMGR, un calcul diferențiat pentru medicamentele cu preț accesibil, care sunt în majoritatea lor generice, ar afecta pozitiv două treimi din tratamentele utilizate pentru bolile cronice, folosite de cele mai vulnerabile categorii sociale în tratarea unor afecțiuni precum cancer, diabet, afecțiuni cardiovasculare, reumatice, ale aparatului respirator, precum și antibioticele la prețuri accesibile.

Potrivit lui Damian au dispărut de pe piață în ultimii trei ani 30 de branduri de simvastatină, 24 de tramadol, 13 de metroprolol, 12 de acid acetilsalicilic, 12 de enalapril, 12 de ketoprofen.

Reprezentantul Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, Cristian Roșu, a subliniat că dispariția de medicamente generice afectează accesul la tratamentele de bază.

"În România, tot mai mulți oameni mor din cauza faptului că nu își mai pot permite să cumpere medicamente, mulți renunță la tratamente și la viață", a spus Roșu.

AGERPRES/(AS-autor: Roberto Stan, editor: Antonia Niță)

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro