Directia de Sanatate Publica Buzau a declansat o ancheta epidemiologica dupa ce 36 de copii s-au simtit rau ieri dupa-amiaza, prezentand probleme digestive.
Vacanta cu probleme pentru cateva zeci de copii care se afla zilele acestea in Tabara Francofoniei de la Sarata Monteoru, si care au avut ieri probleme digestive la cateva ore dupa ce au servit masa de pranz. Cazati la o pensiune din cunoscuta statiune balneara buzoiana, copiii au servit ieri la masa de pranz supa de pui si musaca, dupa care unii dintre ei au plecat in drumetie prin imprejurimi, altii au mers la piscina sau si-au gasit altceva de facut. Au revenit dupa cateva ore la pensiunea la care sunt cazati, 36 dintre ei plangandu-se ca se simt rau, toti acuzand probleme digestive. Unii dintre ei au avut si varsaturi, organizatorii taberei anuntandu-l in aceasta situatie pe medicul cu care pensiunea are contract.
Tinand cont de simptome, acesta le-a acordat un tratament specific pentru toxiinfectiile alimentare situatia nefiind atat de grava incat sa fie nevoie ca cei 36 de copii sa fie dusi la spital. Doar unul dintre ei a ajuns ieri la Spitalul Judetean, dupa ce parintii au solicitat acest lucru, intrucat copilul avea unele antecedente medicale, iar acestia s-au temut de eventuale complicatii.
Monalisa Plesea
Tabara Francofoniei este organizata de Centrul Cultural Francofon, in colaborare cu Institutul Francez. Monalisa Plesea, directorul Centrului Francofon, a declarat in aceasta dimineata, pentru Sanatateabuzoiana.ro, ca toti cei 36 de copii care s-au simtit rau ieri, si-au revenit si nu mai prezinta nicun fel de problema de sanatate, cu mentiunea ca cel care a ajuns la spital a fost externat si luat acasa de parinti, in aceasta dimineata. „Nu pot spune daca a fost sau nu toxiinfectie, pentru ca eu sunt cadru didactic si nu ma pot pronunta in acest sens, mai ales ca ancheta celor de la DSP este inca in desfasurare. Totusi inclin sa cred ca nu a fost vorba de asa ceva, pentru ca ceilalti copii, unii cu varste mult mai mici, cadrele didactice si toti ceilalti care au consumat din aceeasi mancare nu au acuzat niciun fel de problema”. Monalisa Plesa a mai precizat ca unii dintre cei 36 de copii aveau rosu in gat inainte cu cateva zile, altii facusera insolatii usoare, si banuieste ca acestea ar fi putut fi sursa problemelor pe care le-au avut ieri.
Daniela Dumitru-director DSP
Cazul a alertat imediat epidemiologii DSP Buzau, astfel ca o echipa de specialisti, coordonata de dr. Venera Acsinte, a ajuns in scurt timp la fata locului si a demarat o ancheta epidemiologica, pentru a stabili daca problemele de sanatate ale copiilor s-au datorat mancarii consumate la pranz sau altor cauze ce nu au legatura cu aceasta.
Referitor la acest caz, directorul executiv al DSP Buzau, Daniela Dumitru, a declarat ca de la fata locului „s-au recoltat probe alimentare din meniurile consumate, probe de apa potabila, teste de salubritate din blocul alimentar, precum si probe pentru efectuarea examanelor coprobacteriologice, atat de la copiii aflati in tabara cat si de profesorii insotitori si de la personalul pensiunii. Astazi s-au recoltat si exudate nasofaringiene, iar dupa obtinerea rezultatelor de laborator si finalizarea anchetei demarate pentru identificarea sursei de imbolnavire, reprezentantii DSP vor lua masurile ce se impun”, mentionand ca au fost facute verificari amanuntite privind conditiile si normele sanitare si inainte de cazarea copiilor si totul a fost corespunzator.
La randul lor reprezentantii pensiunii sustin ca toti angajatii sunt cu analizele medicale la zi, iar ingredientele folosite la bucatarie sunt proaspete si din sursa controlata.
In tabara se afla 115 persoane, dintre care 96 de copii cu varste cuprinse intre 7 si 14 ani, si 19 adulti din judetele Buzau, Constanta, Braila Gorj, Iasi si din Bucuresti.