In urma unui studiu care a relevat ca tot mai multi purtatori de proteze folosesc sapunul lichid, pasta de dinti, detergent sau chiar inalbitor pentru a le curata, specialistii trag un semnal de alarma.
Un nou studiu international, realizat in sase tari, pe un esantion de peste 2.800 de persoane care poarta proteza dentara totala sau partiala, arata ca acestea au obiceiul sa isi curete protezele folosind peste 10 metode alternative diferite, precum pasta de dinti, inalbitor de uz casnic, detergent pentru vase si otet in locul solutiilor de igienizare specializate. Aceste metode nu numai ca nu sunt eficiente impotriva principalelor bacterii si ciuperci, dar pot chiar deteriora materialul protezei dentare, avertizeaza specialistii in medicina si protetica dentara.
Studiul s-a bazat pe inregistrarea obiceiurilor de curatare a protezelor dentare ale purtatorilor din cele sase tari, iar cercetatorii au concluzionat ca cei mai multi dintre acestia isi curata protezele dentare folosind pasta de dinti obisnuita, urmata de apa, apa de gura si tablete de curatare a protezei, fie doar una dintre acestea, fie combinandu-le. Cercetarile releva si alte obiceiuri de igiena necorespunzatoare, precum folosirea sapunului pentru curatarea protezei dentare, pe langa diverse tipuri de apa de gura sau doar apa. Specialistii atrag atentia ca pasta de dinti obisnuita si unele tipuri de apa de gura pot chiar sa deterioreze materialul din care este facuta proteza dentara.
Desi multi dintre cei care poarta proteza dentara o curata cu pasta de dinti obisnuita, cercetarile arata ca aceasta nu omoara Candida albicans, o ciuperca ce poate cauza purtatorilor de proteze dentare stomatita sau infectii ale gingiilor.
Mai mult, studiul arata ca 3 din 10 persoane nu au urmat sau nu au primit recomandarea sau sfatul unui expert in igiena dentara referitor la ingrijirea protezei. Totusi, potrivit unui studiu separat, majoritatea medicilor stomatologi si a specialistilor in igiena dentara au declarat ca cel mai adesea recomanda pacientilor solutiile de curatare speciale pentru intretinerea protezelor dentare.
Si in Romania este nevoie de o mai buna informare, pentru ca sunt multi pacienti purtatori de proteze mobile care nu si le ingrijesc corespunzator, in ciuda faptului ca medicii le recomanda solutiile moderne de curatare. La pacientii romani, fie igiena protezei lipseste, fie o curata cu ce au prin casa, din cauza ca nu sunt informati, nu au posibilitati materiale sau sunt reticenti la nou.
Pacientii trebuie sa stie ca obiceiurile gresite si uneori neasteptate pe care le aleg pot sa le deterioreze proteza, in timp, sau pot duce la afectiuni bucale. Proteza se ingrijeste corespunzator materialului din care este facuta si nu se foloseste pasta de dinti, apa sau sapunul. Sunt pacienti care odata ce isi rezolva situatia protezei, uita de indatoririle pe care le au pentru igiena si intretinerea acesteia si a cavitatii bucale. Protezele se curata cu tablete de igienizare speciale si pentru o mai buna mentinere pe campul protetic se utilizeaza ulterior crema adeziva, atrag atentia medicii dentisti.
Se estimeaza ca numarul persoanelor care poarta proteza dentara va creste din ce in ce mai mult, de aceea accesul la informatii corecte despre utilizarea si ingrijirea protezelor dentare devine din ce in ce mai important. La nivel mondial sunt peste 810 milioane de oameni cu varsta de peste 60 de ani, iar pana in anul 2050, numarul acestora va ajunge la doua miliarde, ceea ce inseamna 22 la suta din populatia lumii.
Si in Romania, fenomenul imbatranirii populatiei este din ce in ce mai pronuntat, iar statisticile demografice arata cresterea ponderii populatiei varstnice. Cele mai recente date arata ca in Romania sunt 4.448.848 de varstnici de peste 60 de ani.