Un bucatar purtator de stafilococ, sursa imbolnavirii celor 36 de copii. Directia de Sanatate Publica Buzau a dispus masuri specifice si a aplicat o amenda de 1000 de lei.

 

 tabara francofoniei -Casa-cu-tei-1Ceea ce saptamana trecuta era doar o suspiciune, a devenit astazi, certitudine. In urma anchetei epidemiologice si evaluarilor efectuate de specialistii Directiei de Sanatate Publica Buzau si a rezultatelor analizelor de laborator, s-a confrmat focarul de toxiinfectie din Tabara Francofoniei de la Sarata Monteoru, judetul Buzau.

Imbolnavirea celor 36 de copii care la sfarsitul saptamanii trecute au prezentat simptomatologie specifica unei toxiinfectii alimentare a fost reala, in ciuda faptului ca organizatorii taberei si reprezentantii pensiunii suspectau mai degraba o insolatie si sustineau ca personalul angajat este cu analizele la zi.

In urma analizelor s-a dovedit insa ca un angajat al pensiunii, unde sunt cazati peste 100 de copii din cinci judete si municipiul Bucuresti, era purtator de Stafilococ patogen, acesta dovedindu-se sursa focarului de toxiinfectie alimentara.

Reamintim cititorilor ca saptamana trecuta, 36 de persoane, adulti si copii aflate in Tabara Francofoniei de la Sarata Monteoru au prezentat simptomatologie specifica toxiinfectiei alimentare, dupa ce au servit masa la pensiunea unde sunt cazati. S-a declansat o ancheta epidemiologica, iar in urma recoltarii probelor alimentare si a analizelor personalului angajat s-a descoperit ca un bucatar, aparent santos era purtator de stafilococ.

 

tabara-monalisaPotrivit Directiei de Sanatate Publica Buzau, analizele de laborator au confirmat suspiciunea de toxiinfectie alimentara, sursa acesteia fiind „un bucatar angajat la blocul alimentar al pensiunii unde sunt cazati participantii la tabara. In consecinta, s-au luat masuri specifice in astfel de situatii, prin scoaterea din productie a personalului angajat in blocul alimentar la care s-a identificat prezenta microorganismului patogen si tratarea acestuia, conform antibiogramei, cu posibilitatea de reluare a activitatii numai in urma unor rezultate negative microbiologice, care sa ateste starea de sterilitate. Totodata s-a dispus ca medicul care asigura asistenta medicala primara pe perioada de desfasurare a taberei sa efectueze triajul epidemiologic zilnic la nivelul personalului angajat din blocul alimentar si al copiilor, precum si raportarea operativa a oricarei situatii de risc epidemiologic la DSP Buzau. Concomitent cu aceste masuri s-a dispus  intensificarea operatiunilor de curatenie si dezinfectie in blocul alimentar si  respectarea masurilor igienico-sanitare privind depozitarea, prepararea si servirea alimentelor”, a precizat directorul DSP, Daniela Dumitru, mentionand ca a fost aplicata si o amenda de 1.000 de lei, pensiunii la care s-a inregistrat focarul de toxiinfectie alimentara.

La pensiunea unde s-a confirmat focarul de toxiinfectie alimentara sunt cazate 115 persoane, dintre care aproape 100 de copii din judetele Buzau, Braila, Constanta, Gorj, Iasi si municipiul Bucuresti, aflati intr-o tabara organizata de Centrul Francofon Buzau in colaborare cu Institutul Francez.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro