Organizația internațională pentru combaterea tuberculozei și bolilor respiratorii (Uniunea) a luat atitudine duminică împotriva țigării electronice și a făcut apel la 'reglementarea acestor produse în cel mai scurt timp', relatează AFP.

TIGARA ELECTRONICA

Organizația, cu sediul la Paris, își justifică luarea de poziție prin 'potențialul impact negativ al nicotinei asupra dezvoltării creierului la adolescenți' și prin 'riscul de dependență de nicotină', pentru tinerii care nu sunt încă dependenți de tutun.

'Niciun studiu științific nu a demonstrat absența efectelor nocive ale acestor produse', argumentează Uniunea într-un comunicat emis cu ocazia celei de-a '44-a conferințe mondiale privind sănătatea respiratorie', organizată la Paris.

Organizația internațională 'susține ferm' o reglementare mai strictă a fabricării, promovării și vânzării țigărilor electronice și vrea ca aceste produse să fie incluse 'în categoria medicamentelor', scrie agenția de presă franceză.

Dacă nu este posibilă clasarea 'e-țigării' în categoria medicamentelor, Uniunea reclamă interzicerea reclamelor, vânzarea către minori și utilizarea sa în locuri publice. De asemenea, cere afișarea substanțelor componente în detaliu pe etichete, precum și mesaje de avertizare.

Un proiect european pentru includerea țigării electronice în lista medicamentelor a fost respins la începutul lui octombrie de către Parlamentul European, amintește AFP.

Autoritățile sanitare occidentale susțin că nu au suficiente date pentru a stabili impactul țigării electronice—dispozitiv care emite vapori aromatizați conținând nicotină — asupra sănătății omului pe termen mediu și lung și pentru a-i determina nivelul de siguranță.

La rândul său, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) scria într-un document datat în luna iulie că 'siguranța țigărilor electronice nu a fost dovedită științific'.

În același timp însă, cercetătorii și medicii sunt de acord că nivelul de periculozitate al e-țigărilor este mult mai mic decât cel al țigărilor cu tutun, care ucid peste cinci milioane de persoane în fiecare an, conform OMS. AGERPRES (AS — autor: Letiția Pană, editor: Tudor Martalogu)

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro