Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, salută marcarea Zilei Donatorului, miercuri, de către Asociația Transplantaților din România (ATR) și Agenția Națională de Transplant (ANT) și spune că acordă o atenție deosebită pentru această activitate medicală.

Foto: (c) Alex TUDOR / AGERPRES FOTO

"Medicina de transplant este esențială pentru un sistem medical modern. Acordăm o atenție deosebită pentru această activitate medicală. Acțiunile pe care le-am derulat au permis remunerarea coordonatorilor de transplant, deblocarea de posturi și creșterea numărului de spitale care să poată efectua operații de transplant.Viața multor pacienți cu boli avansate a fost astfel salvată", a declarat Nicolae Bănicioiu, potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES.

Ministerul Sănătății a continuat în acest an trend-ul ascendent al identificării și îngrijirii donatorilor de organe aflați în moarte cerebrală înregistrat în 2013 (136), având până în prezent (iulie 2014) peste 75 donatori reali, aceasta reprezentând 160 transplante renale, 70 hepatice, trei de cord și mai multe sute de transplanturi tisulare. Aceste date mențin România pe unul din primele locuri din Europa în privința procentului de creștere a numărului de proceduri de transplant, se arată în comunicatul citat.

De asemenea, pentru prima oară, coordonatorii de transplant și anesteziștii implicați în identificarea donatorilor sunt remunerați pentru activitatea lor.

Totodată, România a transpus Directiva Europeană 2012/25, ceea ce va permite ca începând cu anul 2015 să aderăm la o platformă europeană care să ne permită identificarea mai rapidă a unor donatori pentru marile urgențe din transplant.

Pe 9 iunie, România a adoptat împreună cu celelalte state ale Consiliului Europei "Convenția împotriva traficului de organe" care urmează să fie ratificată în perioada următoare.

În anul 2014, Ministerul Sănătății a crescut numărul de personal al ANT cu cinci posturi, ceea ce a creat condiții pentru dezvoltarea activității la nivelul cerințelor.

De asemenea, în 2014 au fost acreditate 39 spitale capabile să identifice și să declare donatori în moarte cerebrală (dintre care 33 sunt centre noi), două centre pentru transplant hepatic (Fundeni și Sf. Maria), patru centre pentru transplant renal (Fundeni, Cluj, Iași, Brașov) și trei centre pentru transplant de cord (Târgu Mureș, Floreasca și Institutul C.C. Iliescu).

Aceste activități au permis salvarea vieții unui număr important de pacienți care necesită transplanturi de organe, reducând listele de așteptare, mărind longevitatea după transplant și îmbunătățind calitatea vieții pacienților transplantați, se mai arată în comunicat.

În Europa, aproximativ 67.064 de persoane, cu vârste între 25 și 60 de ani, privesc spre o șansă la viață. Astfel, 52.000 pacienți așteaptă un transplant de rinichi, 7.000 așteaptă un transplant hepatic iar 3.600 — un transplant de cord.

AGERPRES/(AS — autor: Petronius Craiu, editor: Florin Marin)

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro