Zahal Levy este Presedintele MediHelp International, cel mai important furnizor de asigurări private de sănătate din Europa Centrală și de Est. Compania este prezentă pe piața din România începand cu 1999 și îmbină cu succes Asistența Medicală cu Asigurarea Internațională de sănătate, pentru beneficiul clienților săi.
Surprinzător, și în mod neașteptat, zilele reci de iarnă sosesc, şi, odată cu ele, şi virusul gripal. În fiecare an auzim despre confuzia din jurul aprovizionarii cu vaccinul antigripal, care surprize, surprize, din nou nu va fi disponibil.
Poate vă întrebati ce fel de înțelepciune si cunoștinte sunt necesare pentru a pregăti și produce cantitatea necesară de vaccin înainte de sosirea iernii. (Pot înțelege perioada scurtă de utilizare a acestui vaccin, dar cu toate acestea...). Care este dificultatea în a plasa comanda la timp și a corela cererea cu oferta? Cu siguranţă nu sunt singurul care cunoaște vechiul motto „planifică, aprovizionează şi depozitează”. Putem întreba orice student masterand despre asta. Deci cum se face că oficialii din Ministerul Sănătăţii nu au descoperit nici până acum variabilele simple ale acestui lanț de evenimente?
Majoritatea angajaților au vechime în Minister, au trecut prin situații asemănătoare de-a lungul timpului, au experiență si deja au coordonat personal serii repetate de vaccinări în masă. Deci, ce nu merge bine?
Admitem că producătorii își doresc să vândă vaccinurile, dar poate exista o neînţelegere cand vine vorba de stabilirea pretului. În cele din urma se stabilește pretul, dar poate intervin datoriile anterioare ale unor contracte neplătite. Furnizorii nu sunt foarte fericiți să fie plătiți insuficient și în plus să suporte pierderile de TVA pe care statul nu le returnează.
Cred, de asemenea, că în cazul în care producătorii de vaccinuri nu ştiu daca vor fi plătiti la timp, întârzierile plăţilor fac ca preţurile să crească. Statele ajung să plătească penalizari pentru întârzierea plătilor, sau mai rău, producătorii adaugă costurile întârzierilor în preţul final, şi astfel toti cetățenii ajung să le plătească.
Oficialii statelor aflate în această situaţie se vor zbate să stabilească bugetul limită pentru satisfacerea unei nevoi naţionale în continuă creştere. Numărul cetăţenilor bătrâni sau al celor infirmi este în continuă creştere, astfel că din ce în ce mai mulţi oameni sunt vulnerabili în faţa bolilor, iar toţi aceştia trebuie să aibă dreptul la tratament preventiv de vaccinare.
Costul pe care trebuie să îl suporte statul pentru această vaccinare în masă este enorm. Avem tendinţa să ignoram efectele economice ale acestor îmbolnăviri asupra produsului intern brut, asupra creşterii economice şi asupra costurilor de ingrijire medicală pentru cei care vor avea nevoie de ele, în cazul contaminării cu virusul gripal.
În acest articol nu voi face referire la manifestările ocazionale ale corupţiei şi ineficienţei autorităţilor, deşi știm foarte bine că și acestea joacă un rol important în haosul ce afectează domeniul medical.
Nu trebuie facută o schimbare doar în ceea ce priveşte gestionarea aprovizionării cu o cantitate potrivită de vaccinuri la timp. Este destul de clar că va fi imposibil să îmbunătăţim situația medicală actuală fără să recurgem la creşterea taxelor. Totuși se pare că statul le refuză cetăţenilor dreptul la asistenţa medicală necesară şi nu îşi asumă responsabilitatea pentru astfel de acte. Noi suntem responsabili de propria bunăstare, pentru că daca o lăsăm în baza statului, nu ne rămâne altceva de făcut decât să ne lamentăm. Dacă noi încredinţăm statului sănătatea noastră, cel mai important avut al nostru, nu ne mai rămâne decât să ne plângem de lipsa facilităţilor medicale şi de serviciile care ne sunt puse la dispoziţie.Statul solicită plăta integrală a taxelor, prin urmare cetăţenii ar trebui să aibă dreptul de a cere îngrijiri medicale corespunzătoare. Este timpul să ne trezim cu toții la realitatea prăbușirii sistemului medical.
Discuţiile despre „Reformarea sistemului medical” sunt o pierdere de vreme si cu siguranță că responsabilitatea aceasta va cadea pe umerii noştri, din nou – este cu adevărat o palmă peste față, mai ales atunci când vom avea o ruda internata în spital.
Trebuie să fim de acord că toate costurile îngrijirilor medicale ar trebui finanţate din taxele plătitorilor către stat. Suntem de acord că plătitorul de taxe trebuie sa plătească taxe. Trebuie să fim de acord că toate costurile pentru sănătate au crescut şi prin urmare trebuie să conștientizăm această creştere. Trebuie sa fim de acord că toate componentele lipsă ale îngrijirilor medicale trebuie plătite de noi, sub forma asigurărilor medicale şi a tratamentului medical în sistem privat.
Deasemenea, trebuie să forţăm guvernul să îmbunătăţească sistemul medical, să reducă ineficiența, să dezvolte un management adecvat și să crească nivelul de accesibilitate a serviciilor medicale pentru toate nivelele sociectății.
În încheiere vă sfătuiesc să vă vaccinaţi împotriva virusului gripal dacă puteți sau și mai bine, SĂ NU VĂ ÎMBOLNĂVIŢI!