Mulţi copii se confruntă cu probleme stomatologice, uneori grave, necesitând chiar extracţia dinţilor, din cauza unor obiceiuri alimentare considerate sănătoase, permise sau încurajate de către părinţi, spun experţii stomatologi.

Nu numai copiii din medii sărace suferă de o proastă sănătate a dinţilor, ci şi mulţi dintre copiii proveniţi din familii cu o situaţie materială bună, spun experţii britanici. Cauza o constituie ignorarea efectelor pe care le au asupra danturii anumite alimente, pe care părinţii le consideră sănătoase, scrie Daily Mail.

Mai exact, unii părinţi nu le dau copiilor dulciuri în exces, dar le oferă ceea ce cred ei a fi o alternativă sănătoasă, şi anume fructe uscate, precum caise, curmale, stafide. 

Problema e că cei mici au acces nelimitat la ele între mese, iar aceste fructe conţin zahăr într-o formă foarte concentrată. În plus, fiind lipicioase, rămân timp îndelungat pe suprafaţa dinţilor, ceea ce favorizează ducând la deteriorarea acestora, uneori iremediabilă.

Conform datelor oferite de Centrul de Informare şi Asistenţă Socială, aproape 26.000 de copii din Marea Britanie, cu vârste cuprinse între cinci şi nouă ani au fost spitalizaţi pentru mai multe extracţii dentare din  2013 până în 2014, ceea ce înseamnă aproximativ 500 de extracţii pe săptămână.

Şi dacă despre băuturile răcoritoare acidulate cei mai mulţi părinţi ştiu că sunt dăunătoare dinţilor, în legătură cu riscurile la care expun sucurile de fructe naturale majoritatea lor sunt relaxaţi. Or şi acestea conţin foarte mult zahăr, dar şi acizi, iar obiceiul unor copii de a sorbi toată ziua suc de fructe prin pai sau din căniţele speciale, cu capac perforat, este deosebit de periculos.

Cariile sunt produse prin două mecanisme: eroziunea acidă (deteriorarea smalţului dinţilor din cauza mediului acid din gură) şi reacţia bacteriilor din gură cu zaharurile. Smalţul dinţilor de lapte este mai subţire decât cel al dinţilor permanenţi, aşa că este distrus mai uşor de substanţele acide.

Dr. Nigel Carter, director executiv al British Dental Health Foundation, a explicat că, atunci când în loc de 3 mese pe zi se consumă 6-7 gustări, dinţii sunt  practic scăldaţi permanent în acid, deoarece saliva nu mai reuşeşte să neutralize acizii produşi şi să permită refacerea smalţului.

Experţii britanici sfătuiesc părinţii să-i obişnuiască pe copii să bea mai degrabă apă decât sucuri de fructe şi să reducă numărul de gustări între mese, pentru a permite salivei să-şi îndeplinească funcţia de protecţie.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro