Daca nu aveti prin preajma socri sau parinti care sa va ajute cu nou-nascutul, puteti cere ajutor de la firmele care ofera servicii acasa.
Un asistent neonatolog poate veni sa va învete trucuri privind prepararea hranei, potolirea colicilor, efectuarea masajului la copilul mic.
Monica Draghici (30 de ani) are o fetita de numai 3 luni si îsi aminteste cu emotie momentul în care a adus-o acasa de la maternitate. „Nu stiam prea multe despre cum se creste un copil, dar într-un final m-am descurcat.
Soacra-mea îmi baga în cap numai tâmpenii, cum ar fi, de exemplu, sa îi dau zeama de lamâie când sughita, dar pâna la urma m-am lamurit de unele lucruri de pe internet, din carti, de la medicul de familie", spune Monica. În situatia ei sunt multe alte tinere mamici, care astazi ar putea fi ajutate de firme specializate.
Trainingul complet cuprinde trei vizite
Un asistent neonatolog, angajat de firmele care ofera servicii la domiciliu, poate veni acasa si oferi traininguri pentru tinerii parinti. De asemenea, sunt pediatri care, pentru un ban în plus, sunt dispusi sa acorde consultanta la domiciliu si sa explice pe îndelete toate informatiile care tin de cresterea si dezvoltarea copilului, regulile generale privind igiena, vestimentatia, alimentatia ori calendarul vaccinarilor. „Astfel de servicii la domiciliu pot fi utile mai ales celor care nu au prin preajma lor parintii, socrii sau care pur si simplu nu vor sa apeleze la acestia. Mai sunt si cei care nu au vazut în viata lor cum se creste un copil", spune medicul Bogdan Stanescu, director medical la Sanacas, firma specializata în servicii medicale oferite acasa.
Programul pentru tinerele mamici consta în deprinderea unor tehnici, manevre si chiar a unor mici trucuri privind alaptarea, îmbaierea, masajul, prepararea si diversificarea hranei, abordarea colicilor. „Sunt multi parinti care citesc si au cunostinte, dar pe unele nu stiu cum sa le aplice", explica Bogdan Stanescu. La Sanacas, o sedinta cu asistentul neonatolog costa 150 de lei, iar un training complet cuprinde trei vizite. „La cea de-a patra vizita, oferim o reducere de 50%", spune medicul Bogdan Stanescu.
Monica spune ca, daca ar fi avut bani, ar fi apelat la serviciile unei astfel de firme. „Am vazut ca sunt tot felul de cursuri care se organizeaza pentru tinerii parinti si m-as duce cu drag la ele, dar, din pacate, nu stam prea bine financiar. Una dintre dilemele cu care m-am confruntat a fost legata de alaptat. O prietena îmi spunea ca trebuie sa îi dau sân din trei în trei ore, alta ca trebuie sa îi dau când cere. Pâna la urma, am ales ultima varianta, dupa ce m-am consultat si cu pediatra", spune tânara mama.
„A fost ciudat când a avut scaun negru"
Andreea Grigore (23 de ani) este însa de parere ca astfel de traininguri si cursuri nu reprezinta decât „fite". „Sunt foarte multe lucruri pe care le faci natural, din instinct. Nu este nevoie sa vina cineva sa te învete. Asistentele din maternitate îti arata la prima alaptare cum trebuie tinut copilul, cum sa îl trezesti, cum sa îl cureti de cojitele de pe piele, iar acasa, cu baita eu m-am descurcat din prima. I-am luat o cadita în care îl puneam pe spate si asta a fost", spune Andreea. Mai greu, spune tânara mamica, a fost cu taiatul unghiilor. „Dar i-am cumparat o foarfecuta cu vârfurile rotunjite si mi-a iesit si asta", zice ea. Andreea recunoaste însa ca mai sunt si momente în care, ca proaspat parinte, poti sa intri în panica. „A fost mai ciudat când a avut scaun negru, dar am citit pe internet ca este vorba despre meconium (primul scaun al bebelusului) si m-am linistit. A mai fost si o situatie în care a avut febra mare, dar în rest nu au fost probleme deosebite", spune Andreea.
Nicoleta (33 de ani) s-a simtit neajutorata în momentul în care nu si-a mai putut alapta fetita. „Mi s-a blocat laptele si nu stiam ce sa fac. Pâna la urma a citit sotul meu pe internet cum poate fi provocata lactatia în astfel de situatii", zice Nicoleta. Ideea de a apela la o firma specializata în traininguri la domiciliu i se pare însa costisitoare. „Multe lucruri ar trebui sa le stii din maternitate, dar nu are nimeni rabdare sa îti explice", considera ea.
Medici pediatri cu telefonul deschis non stop
Servicii similare de îngrijire a micutilor la domiciliu ofera si firma Pediasan, înfiintata de doi medici pediatri, sot si sotie. „Am pus pe picioare firma acum patru ani. De atunci, telefonul nostru sta deschis zi si noapte. Copiii sunt mult mai cuminti când sunt examinati acasa, în mediul lor. În plus, parintii sunt si ei mai relaxati, medicul nu e îmbracat în halat, are mai mult timp de joaca cu cel mic. E altfel decât la camera de garda", spune pediatrul Alexis Cochino.
Medicul este cel mai adesea chemat la domiciliu pentru vaccinarea copiilor. „Mai sunt solicitari când micutii fac febra, laringita, penumonie, bronsiolita, diaree, varsaturi, otita", exemplifica medicul pediatru. Pretul unei consultatii este de 150 de lei, iar vizitele pot fi facute în intervalul 9.00-19.00, în Bucuresti si în Ilfov. „Exista si posibilitatea de a fi consultati în intervalul 19.00-9.00, precum si în weekend-uri, în limita posibilitatilor legate de distante si programari", spune pediatrul Alexis Cochino.
Multe lucruri ar trebui cunoscute din maternitate, dar nu are nimeni rabdare sa le explice.