Ministerul Sănătății (MS) solicită direcțiilor de sănătate publică să supravegheze din punct de vedere epidemiologic populația din zonele afectate de inundații și să monitorizeze calitatea apei potabile, asanarea și dezinfecția fântânilor.

Foto: (c) Alex TUDOR / AGERPRES FOTO

Potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, face un apel către toți reprezentanții direcțiilor de sănătate publică să pună în aplicare acțiunile din planul de măsuri pentru asigurarea asistenței medicale în zonele afectate de inundații și să colaboreze în acest sens cu autoritățile administrației publice locale și cu inspectoratele județene pentru situații de urgență.

Conform sursei citate, direcțiile de sănătate publică vor asigura asistența medicală de urgență pentru toate persoanele aflate în dificultate, precum și medicamentele și materialele necesare, dezinfectanți, vaccinuri pentru acordarea asistenței medicale, dar și pentru prevenirea îmbolnăvirilor care ar putea fi cauzate de inundații.

"Am cerut suplimentarea personalului medical în funcție de necesități și a echipajelor de ambulanță, precum și avertizarea medicilor de familie care să asigure asistența medicală în permanență. Mai mult, DSP-urile vor participa la asigurarea transportului pentru gravide, persoane în vârstă cu boli cronice, dializați, copii și vor asigura supravegherea calității apei de băut în zonele afectate, asanarea și dezinfecția fântânilor, dar și asigurarea de locuri de spitalizare pentru persoanele afectate", a declarat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, potrivit aceluiași comunicat.

Ministerul Sănătății transmite persoanelor din zonele vizate o serie de recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor: să consume apă îmbuteliată, să nu bea apă direct din fântâni sau de la robinet; să utilizeze pentru prepararea alimentelor apă fiartă și răcită; să consume doar alimente ambalate sau bine preparate termic; să nu atingă animalele moarte și să avertizeze autoritățile, în vederea evacuării acestora; să evite expunerea prelungită la frig/umezeală; să păstreze alimentele în condiții igienice; să respecte igiena individuală; la primele semne de boală să se prezinte la cel mai apropiat medic/spital.

AGERPRES/(AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor: Florin Marin)

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro