Ministerul Sănătăţii mai ţine în aşteptare legea care, dacă ar exista, i-ar ajuta pe pacienţi să obţină mai repede despăgubiri dacă au avut de suferit din cauza unor medici neatenţi sau nepricepuţi. Aşa numita lege a malpraxisului era cât pe ce să fie aprobată la minister, dar ministerul a întors-o din drum şi reia negocierile. În acest timp, victimele greşelilor medicale se chinuie să obţină dreptatea.
De şapte ani, părinţii unui copil care a dobândit paralizie cerebrală când a venit pe lume, caută dreptatea. Mama lui a fost lăsată nesupravegheată în sala de naşteri, bebeluşul s-a născut cu cordonul ombilical înfăşurat în jurul gâtului şi a fost prea târziu eliberat. Copilul împlineşte duminică şapte ani, iar cei vinovaţi de drama lui încă profesează.
„Este o luptă care, efectiv, poate distruge vieţi. La acest moment, practic, ultima instanţă în care am ajuns, Camera de Consiliu, ne-a dat dreptate în sensul în care s-a dispus începerea urmăririi penale pentru cei implicaţi, un lucru care era firesc să se întâmple încă din prima lună”, a spus Nansi Lungu, tatăl lui Sebastian.
Marea teamă a părinţilor este că va interveni prescrierea după ce au cheltuit zeci de mii de euro căutând dreptatea. În această situaţie sunt zeci de victime ale unor greşeli medicale. Răspunderea este împărţită între Colegiul Medicilor, care judecă doctorii din punct de vedere disciplinar, Direcţiile de Sănătate Publică, unde se pune verdictul de malpraxis şi instanţele de judecată, care pot acorda despăgubiri. Noua legea a malpraxisului ar fi adus în prim-plan mediere între părţile implicate, astfel încât cei păgubiţi să primească şi compensaţii.
„Este un pas înainte către o înţelegere amiabilă între medic, spital, pacient şi asigurător, astfel încât să evităm procese în Justiţie care sunt îndelungi şi costisitoare”, a adăugat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor.
Cu noua lege, România ar fi urmat să adopte un model întâlnit în străinătate - cel în care cazurile de malpraxis sunt rezolvate în afara instanţelor de judecată. Numai că legea zace de un an în sertarele Ministerului Sănătăţii.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că proiectul se află din nou în discuţii între asociaţiile de pacienţi, medici şi asigurători, iar, în perioada următoare, acesta urmează să fie lansat din nou în dezbatere publică.
Între 2006 şi 2012, la Colegiul Medicilor au ajuns 1.124 de dosare de malpraxis şi doar 250 de medici implicaţi au fost sancţionaţi.