Oamenii de ştiinţă britanici, susţinuţi din punct de vedere financiar de guvernul Regatului Unit, lucrează la un proiect ce va schimba lumea. Aceştia caută leacul pentru cancer, dar şi pentru alte maladii. Pentru acest proiect ambiţios, guvernul, condus de David Cameron, a alocat suma de aproape 400 de milioane de euro.
Ţelul este descifrarea codului genetic al tumorilor, în comparaţie cu celulele sănătoase, pentru dezvoltarea unor tratamente mai eficiente, adaptate fiecărui bolnav, notează Ştirile ProTV. În câţiva ani, Marea Britanie va ajunge în fruntea cercetărilor mondiale în domeniul geneticii - e convins premierul David Cameron, care a ţinut să anunţe personal lansarea ambiţiosului proiect.
Programul vizează "cartografierea" genomului tumorilor, comparativ cu celulele sănătoase, pentru aproximativ 75.000 de pacienţi diagnosticaţi cu maladii rare şi cancer. Deja au fost descifrate 100 de asemenea secvenţe genetice, iar obiectivul este de 100.000 până la sfârşitul anului 2017.
Oamenii de ştiinţă speră să înţeleagă cum se modifică informaţia genetică a unei celule sănătoase când devine o celulă canceroasă. În aceste condiţii, tratamentul nu va mai fi pentru o boală, ci pentru un bolnav, mai bine ţintit şi mult mai eficient decât în prezent.
"Asta va schimba lumea, în acelaşi mod în care tehnologia digitală a schimbat lumea la sfârşitul secolului 20. Ştiinţa genomului va schimba lumea in prima jumătate a secolui 21", a spus John Chisholm, preşedinte compania Genomics.
Genomul se referă la întregul material genetic al omului, care conţine informaţii despre cum se formează şi funcţionează fiecare celulă din organism.