Medicii de familie nu sunt dispuşi la forme radicale de protest.
Nemulțumiți de ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate cadrele medicale au început protestele, inițial cu pichete în fața ministerului, dar spre iarnă ele ar culmina cu greva generală și s-a vorbit chiar de o demisie in bloc.

Cu toate acestea medicii care ar trebui să ia parte la ele au păreri diferite faţă de modul în care urmează să-și exprime nemulțumirea. În vreme ce sindicaliştii şi conducerea Colegiului Medicilor sunt adepţii unor măsuri radicale, cum ar fi demisia în bloc, o parte dintre doctori au anunţat că nu aprobă gesturile extreme.

În România sunt 11.000 de medici de familie, fiind considerați baza sistemului de sănătate. Fiecare pacient care are nevoie de medicamente, analize sau internare trece mai întâi pe la cabinetul medicului generalist. Aceștia nu sunt însă dispuşi să se alăture protestelor extreme. Dacă medicii din spitale au anunţat că vor demisiona în bloc, doctorii din cabinetele individuale au afirmat că nu au cum să rezilieze contractele cu casele de asigurări.

„Noi nu suntem salariaţi, suntem titulari ai cabinetelor noastre, aşadar noi nu putem avea acţiuni sindicale”, spune Rodica Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie.

Coaliţia profesioniştilor din sistemul de sănătate militează pentru a se aloca 6% din PIB sectorului sanitar, dublarea imediată a salariilor medicilor rezidenţi şi creşterea semnificativă a veniturilor personalului medical, indiferent de nivelul de pregătire. Medicii din policlinici au aceleasi revendicări.

rodica t

 Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro