Cu toate acestea medicii care ar trebui să ia parte la ele au păreri diferite faţă de modul în care urmează să-și exprime nemulțumirea. În vreme ce sindicaliştii şi conducerea Colegiului Medicilor sunt adepţii unor măsuri radicale, cum ar fi demisia în bloc, o parte dintre doctori au anunţat că nu aprobă gesturile extreme.
În România sunt 11.000 de medici de familie, fiind considerați baza sistemului de sănătate. Fiecare pacient care are nevoie de medicamente, analize sau internare trece mai întâi pe la cabinetul medicului generalist. Aceștia nu sunt însă dispuşi să se alăture protestelor extreme. Dacă medicii din spitale au anunţat că vor demisiona în bloc, doctorii din cabinetele individuale au afirmat că nu au cum să rezilieze contractele cu casele de asigurări.
„Noi nu suntem salariaţi, suntem titulari ai cabinetelor noastre, aşadar noi nu putem avea acţiuni sindicale”, spune Rodica Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie.
Coaliţia profesioniştilor din sistemul de sănătate militează pentru a se aloca 6% din PIB sectorului sanitar, dublarea imediată a salariilor medicilor rezidenţi şi creşterea semnificativă a veniturilor personalului medical, indiferent de nivelul de pregătire. Medicii din policlinici au aceleasi revendicări.