Una din trei persoane prezintă intoleranță la cosmetice, susține Leopoldo Borrego, membru al Academiei Spaniole de Dermatologie (AEDV), informează marți agenția de știri Europa Press.

Foto: (c) Elena STANCIU / AGERPRES FOTO

Practic, toate produsele cosmetice pot irita pielea, a afirmat specialistul, atrăgând atenția că termenul "natural" cu care sunt prezentate multe dintre aceste substanțe nu este echivalent cu inofensiv și că amestecurile din extraes de plante sunt "foarte complexe" din punct de vedere chimic.

Printre patologiile cele mai comune ale pielii cauzate de cosmetice se află dermatitele iritative, care se vindecă dacă se renunță la utilizarea produsului care a produs iritația. În caz contrar, iritația poate deveni cronică și poate genera inclusiv leziuni cutanate. Există și cazuri în care pacientul încearcă să se trateze singur și nu face decât să-și agraveze afecțiunea dermatologică.

O cauză destul de răspândită a intoleranței la cosmetice este alergia la unul sau mai mulți componenți ai produsului, precum parfumul folosit în aproape toate cosmeticele. Alte substanțe care provoacă alergii sunt conservanții și metilisotiazolinona (MI), un compus chimic care se folosește și la produsele de curățenie casnică.

Cosmeticele care conțin alcool sau acizi, chiar și în cantitate mică, pot provoca dermatite iritative cronice pe care pacientul nu le pune întotdeauna pe seama unui produs cosmetic. Compuși, precum parabenii și metilisotiazolinona pot provoca reacții alergice unui procent însemnat din populație, susține dermatologul spaniol. El a menționat, totodată, că directivele europene reglementează strict concentrația maximă admisă de astfel de substanțe.

AGERPRES/(AS-autor: Mihaela Nicolaescu, editor: Cristina Mac)

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro