Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui atenţionează angajatorii să ia măsurile impuse de lege, astfel încât în perioada caniculei salariaţii să-şi poată desfăşura activitatea în condiţii omeneşti.

Inspectorii din cadrul compartimentului Control Securitate şi Sănătate în Muncă vor monitoriza aplicarea de către angajatori a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă. Prin temperaturi extreme se înţeleg temperaturi exterioare ale aerului care depăşesc 37 de grade Celsius sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel. Potrivit respectivului act normativ, angajatorii sunt obligaţi să asigure, pentru ameliorarea condiţiilor de muncă, o serie de măsuri minimale: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

În vederea menţinerii sănătăţii salariaţilor, angajatorii au obligaţia să asigure câte doi-patru litri de apă minerală de persoană, pe schimb, echipament individual de protecţie şi duşuri.

„Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor lua măsurile dispuse în Ordonanţa de Urgenţă nr. 99/2000 (reducerea programului de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru etc.)”, se menţionează într-un comunicat de presă.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri: asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme. Dacă inspectorii de muncă vor constata nereguli şi nerealizarea măsurilor prevăzute de lege, vor fi aplicate sancţiuni.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro