România este una dintre puţinele ţări europene în care nu există nicio lege care să reglementeze marketingul care se face pentru laptele praf pe care mămicile îl pot achiziţiona din farmacii pentru bebeluşii lor.

O iniţiativă legislativă în acest sens există, dar ea este blocată în comisiile parlamentare de mai bine de trei ani. Asta susţin reprezentanţii organizaţiei Salvaţi Copiii care mai atrag atenţia că „presiunea companiilor este mare”, mai ales în condiţiile în care România se află pe ultimul loc în Europa în privinţa numărului de mame care aleg să-şi hrănească nou-născuţii cu lapte matern.

De aceeaşi părere este şi Sorana Mureşan, preşedintele Asociaţiei ProMama, care consideră că doar mămicile care nu pot alăpta din cauze medicale ar trebui să îşi poată hrăni copii cu lapte praf.

„În maternităţi unde se dau mostre de lapte praf, automat că li se induce această idee mămicilor – că fiziologic nu pot alăpta. Sunt foarte mari presiunile şi interesele economice din spate. Cu toate acestea, sper ca acea lege să fie votată cât de curând”, a explicat consilierul în alăptare.

Cum e afară

Specialiştii spun că, la fel ca în alte state europene, printre care şi Marea Britanie, laptele praf ar trebui distribuit doar prin farmacii pe bază de recomandare de la medic şi nu la liber, cum se întâmpla la ora actuală în România.

Majoritatea statelor dezvoltate au implementat, în ultimele trei decenii, norme stricte privind practicile de marketing ale marilor producători de alimente artificiale pentru bebeluşi.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro