Oradea va deveni, din toamnă, primul oraş din România care va avea un laborator central automatizat în sistemul public de sănătate, urmând a fi unificate şi alte domenii din unitate privind achiziţiile, prepararea hranei şi resursele umane, a declarat vineri dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean din Oradea.
Primarul Ilie Bolojan a precizat, în conferinţă de presă, alături de dr. Carp, că Laboratorul central, un proiect-pilot la nivel naţional, ar urma să fie înfiinţat ca spaţiu în Spitalul Municipal, urmând a fi dotat cu analizoare robotizate, computerizate, de mare randament, pe diferite specializări (microbiologie, hematologie etc.).

Riguros programate, toate probele pentru analize uzuale vor fi luate din oraş, transportate fie printr-un sistem nou - probabil, un sistem pneumatic, ori cu mijloace foarte rapide de transport, prelucrate în sistem automatizat, iar rezultatele fiind comunicate în format electronic. Pentru a asigura analizele de urgenţă, atât în Spitalul Judeţean, cât şi Municipal, vor exista analizoare de urgenţă, linii automatizate.

"Ceea nu s-a realizat încă în România, în spitale publice, este automatizarea laboratoarelor. Dar provocările în laborator vizează mai multe aspecte: personal foarte bine pregătit, să crească rezultatele analizelor de laborator, adică volumul de muncă, şi - tendinţă europeană - raţionalizarea reţelelor regionale de spitale", a declarat dr. Gheorghe Carp.

Contextul în care se va realiza unificarea laboratoarelor şi a celorlalte domenii - achiziţiile, prepararea hranei şi resursele umane - a fost amintit de primarul Ilie Bolojan. "Oradea este unul dintre puţinele reşedinţe de judeţ care are toate spitalele concentrate la o singură autoritate: Primăria Municipiului Oradea. Acest aspect constituie un avantaj pentru a gestiona într-o formă integrată sistemul sanitar din municipiu. De-a lungul acestor ani, am fost promotorii unor formule de fuziune a spitalelor, de gestionare cât mai eficientă, de transferuri de bune practici", a precizat Bolojan.

Practic, în prezent, sunt două spitale mari în Oradea, 'Municipalul' şi 'Judeţeanul' pentru a căror gestionare comună se vizează aprobarea, în CLO, a unui consorţiu, o alianţă care nu presupune fuziunea juridică, dar anumite activităţi vor fi gestionate 'sub o singură comandă, în comun', în fond reunirea celor două consilii de administraţie.

Acordul de principiu din partea spitalelor a fost deja primit, urmând să fie transformat, în şedinţa din 28 august, în hotărâre de Consiliu Local, după care se va trece la aplicarea activităţilor. Scopul acestui consorţiu este să se economisească bani în gestiunea spitalelor ( în condiţiile în care fondurile de la CAS nu acoperă numărul mare de pacienţi), să se ofere servicii mai bune calitativ cu aceleaşi cheltuieli şi o mai bună integrare a lucrărilor în sistem.

Doctorul Carp a prezentat, pentru comparaţii, o informare documentată privind experienţa europeană în managementul spitalelor, cu exemple de urmat precum Scandinavia, dar şi din ţara vecină, Ungaria, unde la Szeged funcţionează un Laborator central foarte performant. "Dacă noi reuşim să oferim această procedură şi altor spitale, municipiilor reşedinţe de judeţ, sunt convins că saltul calitativ va fi mult mai evident şi mai rapid, apropiindu-ne de practica altor ţări, mult mai eficiente în acest domeniu", a declarat medicul Carp. Atât primarul, cât şi managerul general au subliniat că restructurarea laboratoarelor nu va duce şi la disponibilizări de angajaţi, care vor fi redistribuiţi în sistem. AGERPRES
Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro