Screeningul pentru cancerul de prostată ar putea reduce cu o cincime numărul deceselor, conform rezultatelor unui studiu european pe termen lung, implicând peste 162.000 de bărbați și publicat astăzi în revista științifică The Lancet.
În ciuda acestor decoperiri, autorii nu sunt siguri că beneficiile screningului depășesc efectele adverse și deci că testarea PSA (antigenul specific prostatic) de rutină ar trebui introdusă.
Studiul Randomizat European pentru Screeningul Cancerului de Prostată (ERSPC) a început în 1993 și a recrutat bărbați cu vârste de 50-74 de ani din opt țări (Belgia, Elveția, Finlanda, Franța, Italia, Olanda, Spania și Suedia), care au fost împărțiți aleator în două grupuri: unul care a făcut screening PSA la fiecare patru ani și un grup de control, în care nu s-a făcut ncio intervenție. Celor care aveau o concentație a PSA mai mare de 3 ng/ml au efectuat biopsii.
Conform rezultatelor, screeningul pare să reducă decesele prin cancer de prostată cu 15% la nouă ani și cu 22% la 11 ani. La 13 ani, perioada maximă de urmărire, reducerea relativă a deceselor prin cancer de prostată la grupul cu screening faţă de grupul control a rămas constantă (21%).
Şi în termeni absoluţi, beneficiile au crescut cu trecerea timpului: numărul celor invitaţi să-şi facă screening necesari pentru ca un deces prin cancer de prostată să fie evitat a scăzut de la 1.410 la nouă ani, la 781 la 13 ani. Iar numărul care au trebuit diagnosticaţi şi trataţi pentru a preveni un deces s-a redus de la 48 la 27.
Profesorul Fritz Schröder de la Centrul Medical Universitar Erasmus, conducătorul studiului, a apreciat că „screeningul PSA oferă o reducere substanţială a numărului de decese prin cancer de prostată, asemănătr sau char mai mare decât cel raportat pentru screeningul cancerului de sân. Cu toate acestea, supradiagnosticarea se petrece în 40% din cazurile detectate prin screening, ducând la riscul supratratării şi al efectelor adverse frecvente, de tipul incontinenţei şi impotenţei.”
Autorul adaugă că „vremea screeningului populaţional nu a sosit. Sunt necesare studii suplimentare pentru găsirea căilor de reducere a supradiagnosticării, preferabil prin evitarea biopsiilor nenecesare şi reducerea numărului foarte mari de bărbaţi care trebuie testaţi, biopsiaţi şi trataţi pentru a ajuta un număr foarte mic de pacienţi.”
Sursa: |