Odata cu diminuarea concentratiei de hormoni masculini, oamenii au inceput sa devina mai blanzi, mai cooperanti, au inceput sa se orienteze si inspre arta, iar astfel a fost posibil progresul.
Omul modern a aparut, potrivit oamenilor de stiinta, in urma cu 200.000 de ani, dar evolutia majora a rasei umane a inceput mult mai tarziu, dupa aproape 150.000 de ani. Se poate spune astfel ca dezvoltarea civilizatiei umane a inceput in urma cu 50.000 de ani, cand au inceput sa se dezvolte relatiile interumane si pornirile violente s-au mai atenuat, stramosii au inceput sa inventeze unelte si chiar au aparut primele forme de arta.
Conform unor studii recente efectuate de un grup de cercetatori americani, aceasta evolutie a fost posibila datorita scaderii nivelului de testosteron. Aceasta scadere a concentratiei de hormoni masculini a permis reducerea violentei, dezvoltarea cooperarii intre indivizi, perfectionarea uneltelor, imbunatatirea abilitatii manuale si descoperirea artei, sustin oamenii de stiinta.
Studiul a fost realizat la Universitatea din Utah, pe 1.400 de cranii umane moderne si antice, iar cercetatorii au descoperit la acestea schimbari care indica o scadere a nivelului de testosteron in aproximativ aceeasi perioada in care cultura cunostea progrese semnificative.
Dintre fosilele studiate, 13 erau vechi de peste 80.000 ani, 41 aveau o vechime intre 10.000 si 38.000 de ani, iar 1.367 erau mai recente si reprezentau treizeci de origini etnice diferite.
„Comportamentul uman modern si inovatia tehnologica, care sa permita schimburi culturale rapide si nasterea artei, au aparut probabil simultan cu schimbari fizice si un comportament mai cooperant la om”, a declarat Robert Cieri, unul dintre autorii studiului, citat de Tech Times.
Scaderea nivelului de testosteron este vizibila in special in evolutia treptata a craniilor umane, cu arcadele sprancenelor care devin mai subtiri si fetele mai rotunjite si mai feminine. Ramane de aflat daca scaderea nivelului de testosteron la barbati a fost consecinta schimbarii de comportament sau, dimpotriva, cauza acesteia.