Medicii şi pacienţii cer Ministerului Sănătăţii să intervină pentru ca bolnavii cronici să aibă din nou dreptul la două consultaţii gratuite lunar. Numărul vizitelor a fost redus, de luna trecută, la una singură, după ce contractul cu Casa Naţională de Sănătate a fost modificat. Acum, indiferent de boala de care suferă, pacienţii care au nevoie de mai multe consultaţii într-o lună trebuie să le plătească separat.

80 la sută dintre pacienţii care merg la medic suferă de o boală cronică. Pentru ca doctorii să le stabilească tratamentul, mulţi dintre ei sunt nevoiţi să vină de mai multe ori la cabinet. Un exemplu - bolnavii care au diabet.

„Medicul zice: du-te la la laborator şi fă-ţi o glicemie. Pacientul se întoarce a doua zi pentru reevaluare. Fie i se măreşte doza, fie se micşorează sau bagă alte substanţe, este a doua consultaţie. Această a doua consultaţie a fost tăiată”, explică dr. Dan Perețianu, medic endocrinolog.

Modificarea contractului dintre medici şi Casa Naţională de Asigurări a limitat numărul consultaţiilor gratuite la numai una. Consecinţa? Practic, pacientul îşi plăteşte a doua oară consultaţia. În condiţiile în care plăteşte la stat, şi-a făcut datoria faţă de stat. Casa de Asigurări plăteşte un doctor 25 sau 30 de lei, pacientul plăteşte 50 sau 100 de lei.

Şi veniturile medicilor s-au redus considerabil.

„Veniturile medicilor din ambulatorii, din cabinetele ce au contract cu Casa au scăzut cu aproape 30%, consultaţiile efectuate s-au tăiat de pe lista de plată”, spune dr. Victor Eșanu.

Doctorii luptă acum să modifice din nou contractul cu Casa de Sănătate.

Dr. Perețianu este încrezător. „Prin hârtia ce i-am lăsat-o domnului ministru sunt sigur că vom fi contactaţi inclusiv la comisia de dialog ce urmează să aibă loc săptămâna viitoare”, spune medicul.

Medicii atrag atenţia că, dacă pacienţii nu vor avea acces la consultaţii ca până acum, există riscul ca spitalele să se aglomereze.  

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro