Supraponderalii și obezii riscă să dezvolte zece din cele mai comune forme de cancer, printre care se numără cele de uter, vezică biliară, rinichi, ficat sau colon, potrivit unei cercetări publicate în revista medicală de specialitate The Lancet, scrie BBC News în ediția sa ediția electronică.

Foto: (c) Radu TUȚĂ / AGERPRES ARHIVĂ

Realizat de cercetători de la Școala de igienă și medicină tropicală din Londra, studiul a vizat peste 5 milioane de britanici de peste 16 ani la care se știa indicele de masă corporală (IMC). IMC reprezintă raportul dintre înălțime și greutate, un indice mai mare de 30 fiind considerat semn de obezitate la adulți, iar unul între 25 și 30 însemnând persoană supraponderală.

Analiza a peste 5 milioane de cazuri constituie cel mai complex studiu realizat până în prezent, care confirmă legătura între greutatea corporală și riscul dezvoltării unei forme de cancer. Studiind cele 167.000 de cazuri de cancer observate în rândul persoanelor luate în considerare, cercetătorii au stabilit o legătură între IMC și 17 din cele 22 de tumori cel mai des întâlnite în Marea Britanie. Fiecare adult care a acumulat în medie un surplus de greutate de 13-16 kg era supus unui risc clar de a dezvolta șase forme de cancer: la uter, vezica biliară, rinichi, col uterin, tiroidă, leucemie.

Persoanele supraponderale sunt predispuse să dezvolte și forme de cancer la ficat, colon, ovare și sân, însă efectele pentru aceste tipuri de cancer sunt influențate de factori individuali precum menopauza.

Pe baza acestor rezultate, cercetătorii apreciază că 12.000 din cancerele curente din Marea Britanie ar putea fi legate anual de obezitate sau de kilogramele în plus. Dacă incidența obezității se menține în ritmul actual — cu o creștere de un punct al IMC din 12 în 12 ani—, în țară ar putea fi înregistrate 3.800 de cazuri suplimentare de cancer în fiecare an.

Grupul de cercetători condus de dr. Krishnan Bhaskaran a precizat că, deși obezitatea este asociată cu dezvoltarea celor mai comune forme de cancer, care reprezintă 90% din formele de cancer diagnosticate în Marea Britanie, la unele cazuri nu s-a pus în evidență vreo legătură. Tom Stansfeld, de la Centrul de cercetare a cancerului din Marea Britanie, a precizat că, în pofida complexității relației dintre cancer și obezitate, este cert că excesul de greutate crește riscul dezvoltării unei forme de cancer.

AGERPRES/

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro