Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) susţine că de mai mult de o săptămână cei peste 2.000 de pacienţi care îşi primeau tratamentul la INBI Matei Balş nu mai beneficiază de medicamentele necesare. 
Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) solicită totodată Guvernului mutarea "imediată" a Programului HIV de la Ministerul Sănătăţii la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, având în vedere faptul că până în 2013 lucrurile "au mers mult mai bine când erau gestionate de casă". 

"Situaţia este una care se repetă, în luna iulie a mai fost o întrerupere de tratament la acelaşi spital, Ministerul Sănătăţii găsind cu greu atunci bani pentru doar două săptămâni de tratament. În aceeaşi situaţie se găsesc acum şi pacienţii din Vrancea, iar în ultima lună au fost întreruperi de tratament în mai multe judeţe, printre care Cluj, Galaţi, Sibiu, Olt, etc", susţine UNOPA prin intermediul unui comunicat remis presei marţi. 

În opinia reprezentanţilor organizaţiei, cauza acestei situaţii este lipsa alocărilor bugetare pentru Programul Naţional de Tratament HIV/SIDA de către Guvernul României. "Bugetul alocat programului s-a terminat în luna iulie, când toate speranţele spitalelor, medicilor şi ale pacienţilor erau în rectificarea bugetară. Aceasta a întârziat foarte mult, s-a aprobat în Guvern abia în 31 iulie, iar din cauza birocraţiei abia în 14 august au plecat de la Ministerul Sănătăţii comunicările cu suplimentările de buget pentru spitalele din ţară. Toate speranţele au fost înşelate, deşi este nevoie de buget pentru minim 5 luni de zile, s-au găsit fonduri abia pentru o lună. INBI Matei Balş şi Spitalul din Vrancea au un statut special, fiind în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii, pentru care nu s-au deblocat de către Ministerul Finanţelor sumele promise la rectificarea bugetară. În consecinţă nu au mai putut comanda tratament pentru pacienţi", se mai arată în comunicat. 

"Ştim că Ministerul Sănătăţii a făcut toate demersurile posibile pentru a debloca situaţia, dar se pare că există alte priorităţi în ţara asta decât viaţa unor oameni. Nu înţeleg cum vede Ministerul Finanţelor situaţia şi de ce nu se găsesc soluţii bugetare, dar sperăm că Guvernul va analiza situaţia şi vor transmite spitalelor bugetele necesare pentru tot anul", a declarat Iulian Petre, director Executiv UNOPA, potrivit comunicatului de presă. AGERPRES 

Ministerul Sănătăţii a alocat 86.156.000 lei pentru derularea Programului Naţional de prevenire, supraveghere şi control a infecţiei HIV/SIDA, în urma ultimei rectificări bugetare, din totalul fondurilor repartizate domeniului sanitar. Potrivit unui comunicat de presă al MS remis marţi, din această sumă 19 milioane de lei au fost deja transferate către unităţile sanitare descentralizate. "Celelalte fonduri destinate tratamentului pacienţilor în unităţile sanitare aflate în subordinea MS urmează a fi repartizate în această săptămână după aprobările primite din partea Ministerului de Finanţe", se arată în comunicat.

AGERPRES 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro