Tineri din sase licee bucurestene au fost cuprinsi intr-un proiect educational menit sa ii ajute sa se orienteze in alegerea viitoarei profesii. Cei mai multi dintre ei au declarat ca in luarea unei decizii, domeniul de activitate si perspectiva financiara vor fi prioritare.

 

upu

Pentru 500 de elvi din clasele a X-a si a XI-a ale unor licee bucurestene, aceasta vacanta de vara a fost una putin mai diferita, intrucat li s-a oferit ocazia sa se familiarizeze cu profesiile pe care se gandesc sa le imbratiseze in viitor. Este vorba despre proiectul „Promisiuni pentru viitor”, demarat la initiativa companiei medicale Abbott, companie internationala ce activeaza in 150 de tari si este prezenta in Romania cu diviziile diagnostic, diabet, vascular, optica medicala, diagnostic molecular si medicamente mature, se arata intr-un comunicat de presa al companiei.

In parteneriat cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, reprezentantii companiei au dorit ca prin acest proiect sa le ofere elevilor bucuresteni oportunitatea de a se familiariza cu profesia de medic si cea de farmacist, precum si de a reflecta asupra motivatiei interioare de a imbratisa o profesie din domeniul medical. Este vorba despre un proiect ce se deruleaza pe parcursul a doi ani scolari, pe mai multe etape.

 

planuri pentru viitor

Pana acum a fost finalizata etapa ce a presupus vizite in licee, efectuate de echipe formate din medici si farmacisti, care au avut intalniri cu elevii, precum si cea constand intr-un concurs de eseuri.

Vor urma intalniri de mentorat, vizite de practica si burse de studiu, etape ce urmeaza a se desfasura in anul scolar 2014 – 2015. In urma concursului de eseuri derulat pe platforma online a proiectului, care le-a oferit elevilor ocazia de a-si verifica motivatia interioara legata de urmarea uneia dintre profesiile din domeniul medical, au fost selectati zece finalisti, care vor participa la intalniri de mentorat cu partenerii proiectului si vor avea ocazia sa asiste la o zi de lucru a medicilor si a farmacistilor, prin vizitele de practica. Dintre acestia au fost selectati si cei patru castigatori ai concursului, pe baza mediilor generale obtinute in anul scolar 2013 – 2014, care vor primi o bursa de merit lunar, pe o perioada de sase luni.

 

elevi

In cadrul aceluiasi proiect, elevii participanti au completat si 450 de chastionare din care a reiesit ca, in opinia lor, profesia de medic este cea mai apreciata de societate, pe locurile imediat urmatoare fiind clasate ocupatiile din domeniul juridic.

Toti elevii participanti au declarat ca intentioneaza sa urmeze o facultate odata cu finalizarea studiilor liceale, iar dintre acestia, 67 la suta au spus ca vor face aceasta alegere in functie de domeniul in care doresc sa se specializeze, in vreme ce 19 la suta vor fi influentati si de reputatia institutiei de invatamant.

In acelasi timp, 29 la suta dintre liceenii cuprinsi in proiect au spus ca isi vor alege viitoarea profesie in functie de perspectiva financiara pe care le-o va putea oferi locul de munca, in vreme ce 24 la suta vor tine seama si de perceptia societatii asupra acesteia, iar 23 la suta de posibilitatea de a avansa. Totodata, majoritatea elevilor au declarat ca unul dintre principalii factori de motivatie la locul de munca va fi pentru ei practicarea unor activitati intelectuale si diversificate.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro