Intr-o videocratie, cum e Romania, totul e un joc de oglinzi. Chiar si protestul medicilor, care a scos in strada la inceputul lui noiembrie aproape 10.000 de oameni printre care un numar important de sindicalisti, asistenti medicali si personal auxiliar. Principala lor solicitare, indreptatita, a fost dublarea salariilor medicilor rezidenti.
Guvernul Ponta le-a raspuns: rezidentii vor primi in plus, sub forma de bursa lunara, intre 85 si 125 de euro in mana. O bursa de doua ori mai mica decat grosimea medie a unui plic care se da in spitalele bucurestene pentru o singura nastere. Va rezolva ceva aceasta bursa?
Medicii tineri sunt foarte prost platiti in Romania, comparativ cu celelalte state membre UE. Acest fapt, rusinos, a fost principalul argument folosit pentru justificarea protestelor de catre Colegiul Medicilor.
Aici a aparut deja primul efect de oglinda: sondajele au constatat ca principalul motiv pentru care medicii tineri aleg sa plece din Romania este lipsa respectului pentru profesie. Salariile mici sunt abia al doilea motiv. Al treilea motiv este lipsa oportunitatilor de educatie din Romania (sursa: studiu ISRA Center 2012).
Un fapt real – salariile mizerabile ale medicilor tineri – a fost deturnat in forma unui argument fals. Colegiul Medicilor sustine ca aceasta este cauza principala pentru plecarea medicilor din tara si ca, in scurt timp, Romania va ramane fara medici. Doar punctul de plecare al acestui rationament este adevarat. Restul nu.
Medicii tineri pleaca din tara in primul rand pentru ca nu sunt respectati, iar Romania are 2,9 medici la mia de locuitori, incluzandu-i pe medicii rezidenti (sursa aici), aproape de media europeana (sursa aici), si cel mai mare numar de absolventi de Medicina la 100.000 de locuitori din Uniunea Europeana (de trei ori mai mult decat in Marea Britanie, de pilda)*.
Frecventa redusa a medicilor la sate sau a specialistilor in oraselele de provincie este cauzata in principal de ingramadirea lor in jurul oraselor mari si a centrelor universitare. Nu pentru ca Romania ar ramane fara medici.
Respectul. Lipsa lui este principalul motiv pentru care medicii tineri pleaca in strainatate. Pleaca cei mai dinamici, cei mai dispusi sa lupte, cei care sunt satui sa depinda de un plic. Desi sustine functionalitatea sistemului medical romanesc, compensand ipocrizia politicienilor, plicul polueaza profund relatia dintre pacient si medic. Pacientul pleaca cu impresia ca ceva a fost necurat, medicul ramane cu senzatia ca a fost umilit.
Guvernul Ponta sustine ca nu poate dubla salariile medicilor rezidenti pentru ca nu are disponibili mai mult de 25 milioane de euro anual pentru asta. Un alt efect de oglinda.
Banii exista si sunt mult mai multi: circula in plicurile schimbate pe sub mese, pe sub paturi, strecurate in halatele albe ale medicilor care trebuie sa aleaga intre a-si pastra respectul de sine sau a trai decent. Sa fiu cinstit sau sa fiu infometat? E alegerea imposibila in fata careia guvernele Romaniei, de toate culorile, i-au pus si ii pun pe medicii romani.
Daca ar gasi o solutie pentru a scoate de sub masa toate aceste plicuri, daca ar reusi sa directioneze acesti bani sub forma unor tarife fixe si predictibile, atunci guvernul Ponta ar avea fonduri nu doar pentru dublarea salariilor rezidentilor, ci pentru a tuturor medicilor din Romania.
Dar pentru asta Victor Ponta ar trebui sa renunte la a-si mai petrece timpul dand din gura la televizor. Ar trebui sa se inchida ore in sir intr-un birou, alaturi de cativa experti, si sa gandeasca. Caci un adevarat om de stat isi conduce tara cu mintea, nu cu gura.
Exista si solutii pe termen scurt pentru dublarea salariilor medicilor tineri. Banii exista, trebuie doar sa ai curaj sa-i indrepti acolo unde este cu adevarat nevoie de ei. Romania are 14 facultati de medicina in timp ce Polonia, o tara cu 38 milioane de locuitori, are 13, iar Olanda are 8 facultati de medicina. De ce este nevoie de facultati de medicina la Galati, Oradea sau Brasov, cand in apropiere exista universitati cu traditie serioasa?
Romania fabrica un numar foarte mare de absolventi de Medicina. Statul mentine un nivel foarte scazut al salarizarii in tara si astfel alimenteaza cu forta de munca inalt calificata tari precum Anglia sau Franta. Nu e o strategie gratuita caci in aceste facultati minore, intretinute si pe banii statului, lucreaza, de multe ori, o intreaga retea de cumetri si clienti politici. Inchiderea lor ar putea mobiliza fondurile necesare pentru cresterea salariilor medicilor tineri.
Dar pentru asa ceva ar fi nevoie de curaj. Victor Ponta are curajul necesar pentru a mari pensiile diplomatilor la 3500 lei lunar (ordonanta Guvernului tocmai a fost aprobata), dar nu si pentru a dubla salariile rezidentilor.
Respectul. In ultimele luni am publicat aici cateva zeci de interviuri cu medici care lucreaza in Romania. Pe mai toti i-am intrebat ce ar face daca ar fi o zi ministrul Sanatatii.
Sub diferite formulari, cel mai frecvent raspuns a fost acelasi: „As reglementa accesul in clinicile universitare pentru ca este absolut subiectiv si, daca nu esti fiul profesorului, nu esti al cuiva dinauntru, nu poti penetra” sau „promovarile nu se fac de obicei in functie de valoare, ci prin nepotism si prin relatii” sau „la noi, triajul medicilor nu se face dupa valoarea lor si de aceea cei mai valorosi medici ai nostri pleaca in strainatate”.
Organizati concursuri corecte in clinicile universitare! Nu am vazut aceasta revendicare la protestul de sambata.
Scoateti plicurile de sub masa! Nu am vazut acest slogan la marsul medicilor.
Am auzit din nou cererile de crestere a salariilor si de marire a procentului din PIB alocat Sanatatii. Sunt cereri corecte dar, in acelasi timp, banii alocati Sanatatii in Romania s-au dublat in termeni reali in ultimii 8 ani.
Sa ceri mai multi bani pentru Sanatate e important. Dar nu esential. Scoateti plicurile medicilor de sub masa, domnule Ponta! Si abia atunci veti putea fi sigur ca medicii tineri si performanti nascuti si educati in Romania vor fi cei care va vor trata nepotii.
* Sursa: OECD Health Data 2012, Eurostat si studiul Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din Romania.