Folosind o tehnică din optogenetică, în care animalele sunt modificate genetic în aşa fel încât ţesutul creierului lor devine sensibil la stimuli din lumină (laser), devine posibilă modificarea rapidă a modului funcţionare neurologică a unui animal, sporind astfel potenţialul electric dintre anumite sinapse. Este un mecanism observat la alge, care îşi modifică comportamentul în funcţie de lumina solară.
Roberto Malinow, un profesor al Universităţii California, San Diego şi co-autorul studiului, a rezumat studiul astfel: ”Rezultatele noastre completează dovezile conform cărora creierul stochează memoria formând grupuri de neuroni cu conexiuni întărite. Mai mult, descoperirile sugerează că sinapsele slăbite ar putea dezasambla circuite neuronale pentru a dezactiva o amintire”.
Utilizările acestor rezultate nu sunt greu de găsit. Alzheimer-ul, de exemplu, implică slăbirea conexiunilor dintre sinapse ca rezultat al acumulării de elemente dăunătoare. Nu este greu de imaginat o inversare a acestui proces prin întărire a acelor conexiuni. Pe de altă parte, s-ar putea să nu fie dezirabilă oprirea anumitor circuite de memorie la pacienţi cu boli mentale.