Juristul a comentat pentru Curaj TV decizia instanţei de la Ştefan Vodă care a dispus schimbarea pedepsei unui bărbat de 50 de ani din Ermoclia din amendă în arest pe 30 de zile pentru că nu avea poliţă medicală obligatorie.

„Din punct de vedere juridic este o acţiune arbitrară. Nu e o hotărâre pe fond, este o încheiere prin care nu a fost examinat fondul cauzei. Prin aceste documente nu poate fi omul ţinut sub strajă. Este deja problemă sistemică a Republicii Moldova: legislaţia pare a fi bună, dar interpretarea şi aplicarea – arbitrară, din partea judecătorilor“, a susţinut Roman Zadoinov.

„Formal pare a fi corect ceea ce a scris judecătorul, dar numai formal. Dacă analizăm fondul problemei, vedem că judecătorul a greşit, nu atât judecătorul cât intanţa de judecată pentru că în acte scrie Judecătoria Ştefan Vodă“, a adăugat el.

Potrivit avocatului, două chestiuni importante nu au fost examinate de către judecător. „Încheierea pare a fi eliberată automat de către judecător fără a fi înaintată învinuirea, fără a petrece un proces contradictoriu, cu respectarea dreptului la apărare, fără respectarea principiului examinării cauzei în fond. Cu altă cuvinte, trebuia să fie înaintată o altă învinuire, conform Codului Contravenţional. Dacă judecătorul respecta aceste cerinţe, vedea cu nu poate aplica arest în această cauză. Acel articol la care face referire magistratul nu prevede arestul. Judecătorul a aplicat arestul în mod ilegal, care nu este prevăzut în Codul Contravenţional“, a explicat avocatul pentru Curaj TV.

Vladimir Duplinschi (50 de ani) din satul Ermoclia, raionul Ştefan Vodă, a fost închis în izolator luni după ce a refuzat să plătească o amendă pentru că nu avea poliţa medicală obligatorie.

„Soţul meu a avut un accident rutier în 2001, de pe urma căruia a rămas cu nişte probleme la coloana vertebrală. Când am mers la Căuşeni pentru ultrasonografie, în noiembrie 2011, ni s-a cerut asigurarea medicală şi ni s-a spus de la Centrul medicilor de familie de-acolo că trebuie să cumpărăm şi poliţele din 2009 şi 2010. Am refuzat să plătim, pentru că am socotit că-i ceva abuziv şi ne-au mai rămas 1.500 de lei de achitat. Apoi instanţa de judecată a hotărât o amendă de 1.000 de lei pentru că am refuzat să achităm această diferenţă. Am refuzat să plătim şi amenda. Soţul meu a primit în primăvară o scrisoare în care scrie că n-are voie să iasă din ţară timp de trei luni, iar acum e închis, aşa bolnav cum este“, a povestit pentru „Adevărul“ Maria Duplinschi, soţia bărbatului întemniţat.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro