Chirurgul oncolog Lester Barr este de părere că mediul de viaţă şi obiceiurile de zi cu zi sunt factori determinanţi în declanşarea cancerului la sân. Există câteva modalităţi de a preveni maladia. Le găseşti în acest articol!

Statistc, 1 din 8 femei va suferi de cancer la sân la un moment dat în viaţă. Din păcate, nu se cunosc cauzele care duc la formarea tumorii, spune Lester Barr.

„Cancerul la sân este determinat de interacţiunea genelor cu care te-ai născut, de mediul înconjurător şi de obiceiurile de viaţă“, explică omul de ştiinţă.

În acest condiţii, ne sunt prezentate câteva modalităţi de a reduce riscul de îmbolnăvire.

Ţine sub control modificările sânilor

Autopalparea este mai mult decât recomandată de medicii speacialişti în problemele mamare. Atunci când simţi ceva neobişnuit sau o durere diferită într-o zonă a sânului e bine să mergi la control. Poate fi o alarmă falsă, dar important este că te asiguri că eşti bine.

Dacă eşti la risc...

În luna iunie a anului 2013, autorităţile din Scoţia au recomandat pentru prima oară medicamente de tip „tamoxifen“, celor care prezintă risc mare de cancer la sân, risc calculat în urma analizei istoricului de familie.

Doctorul Caitlin Palframan consideră că această metodă medicală este una care schimbă regulile practicate până acum. Până de curând, extirparea pe cale chirurgicală era singura metodă eficientă de prevenţie a acestei probleme medicale.

Fii activă

„Ştim de multă vreme că dacă faci mişcare se reduce riscul de cancer“, spune omul de ştiinţă Eluned Hughes. Se suspectează că exerciţiile fizice reduc numărul de celule grase, care sunt responsabile de eliberarea hormonilor, precum estrogen şi testosteron. Experienţa medicală arată că aceşti hormoni influenţeză apariţia şi dezvoltarea tumorilor. „Fă mişcare moderată cel puţin 30 de minute în fiecare zi  şi vei mişcora riscul cu cel puţin 20% de a face cancer“, spun experţii în domeniu.

Menţine sub control greutatea corporală

Kilogramele în exces şi obezitatea influenţează riscul de cancer mamar, în special după menopauză, spun oamenii de ştiinţă. Aceştia atrag atenţia că trebuie să pierzi în greutate, dacă este nevoie, pentru a-ţi menţine sănătatea la cote maxime. Se crede că, dacă slăbeşti şi ajungi la o greutate normală, se reduc şi nivelurile mari de estrogen şi testosteron cu până la 20%.

Atenţie la turele de noapte

Cercetătorii danezi sugerează că femeile care lucrează în ture de noapte, cel puţin trei nopţi pe săptămână, timp de şase ani, prezintă risc de ouă ori mai mare să se îmbolnăvească.

Totuşi, sunt necesare mai multe cercetări pentru a fi siguri de acest verdict îngrijorător. „Nu este clar dacă obiceiurile nesănătoase determinate de schimburile de noapte, cum ar fi mâncatul nesănătos şi sedentarismul, sunt cauzele care duc la declanşarea bolii sau dacă este vorba despre pierdutul nopţilor în sine.

Programează-te la control

Detectarea timpurie a problemelor de sănătate a sânilor determină un tratament mai eficient. E bine să vă programaţi pentru ecografie mamară sau după 50 de ani la mamogafie pentru a-ţi verifica sănătatea.

Mănâncă variat şi nu uita de fructe şi legume

Evită să mai consumi alimente procesate, care sunt cele bogate în zahăr şi în grăsimi. Înlocuieşte-le cu porţii mari de legume, fructe şi cereale integrale.

Un studiu european la care au participat 520.000 de persoane din 10 state a arătat că femeile care consumă mai multe fructe şi legume prezintă risc mai mic de a se îmbolnăvi de cancer mamar.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro