Corpul expertilor DG SANCO a publicat , la 1 august, opinia preliminara referitoare la viitoarea Agenda UE privind calitatea acestor ingrijiri si a identificat un subset de dimensiuni general acceptate privind calitatea si siguranta.

 

Dupa o analiza extinsa a literaturii de specialitate si dupa evaluarea proiectelor finalizate ale Uniunii Europene, privind calitatea ingrijirilor medicale si siguranta pacientului, corpul de experti al Directiei Generale pentru sanatate si consumatori (DG SANCO) a identificat un subset de dimensiuni general acceptate privind calitatea si siguranta, aplicabile tuturor serviciilor de sanatate, carora ar trebui sa li se ofere priopritate la nivel european.

S-a apreciat ca, indiferent de nivelul de ingrijiri furnizate, toate serviciile trebuie sa fie eficiente, sigure, adecvate, centrate pe pacient, folositoare si echitabile. Drept urmare, corpul de experti infiintat de catre DG SANCO pentru a studia cele mai bune metode de reglementare a concurentei dintre furnizorii de ingrijiri medicale din Uniunea Europeana, considera ca un rol fundamental in stimularea actiunilor ce urmeaza a fi intreprinse la nivel european, care au ca scop imbunatatirea calitatii ingrijirilor si siguranta pacientilor, il joaca Comisia Uniunii Europene, informeaza OAMGMAMR, citand Federatia Europeana a organismelor de reglementare si a autoritatilor competente pentru profesia de asistent medical (FEPI).

 

In vederea reglementarii concurentei intre furnizorii de ingrijiri medicale, DG SANCO a propus un set de actiuni, valabile la nivel european, care acopera:

- utilizarea unui cadru conceptual cuprinzator, in ceea ce priveste calitatea si siguranta;

- elaborarea unor ghiduri cu privire la schimburile interprofesionale de bune practici;

- finantarea cercetarilor legate de calitate si siguranta;

- educatia si formarea, in relatie cu noile roluri atat ale pacientilor cat si ale profesionistilor din domeniul sanatatii;

- evaluarea contributiei noilor tehnologii in asigurarea calitatii sanatatii si a sigurantei pacientului.

Intreprinderea unor astfel de actiuni pe teritoriul intregii Uniuni Europene va aduce beneficii financiare si sociale si s-ar potrivi cu contextul recentelor actiuni impotriva inegalitatilor de sanatate, se mentioneaza in comunicatul transmis de OAMGMAMR.

Opinia completa a corpului de experti este disponibila la urmatorul link: http://ec.europa.eu/health/expert_panel/opinions/docs/005_safety_quality_of_care_en.pdf

 

Dupa publicarea acestei opinii, DG SANCO si-a exprimat interesul fata de feedbackul partilor interesate privind propunerile corpului de experti. Toate partile interesate sunt invitate sa depuna, pana la data de 21 septembrie 2014, comentarii, sugestii, explicatii sau contributii, precum si orice alte informatii stiintifice privind problemele abordate.

Corpul de experti infiintat de catre DG SANCO ofera feedback privind avantajele si dezavantajele lansarii unor noi initiative legislative referitoare la problemele legate de ingrijirile de sanatate. Recent, acest corp a solicitat prezentarea de propuneri privind viitoare agenda UE, in ceea ce priveste calitatea ingrijilor medicale.

Corpului de experti i-a fost solicitata opinia in ceea ce priveste o posibila viitoare agenda UE privind calitatea ingrijirilor, cu un accent special pe siguranta pacientului, cerandu-i-se sa ia in considerare dimensiunile de baza ale calitatii ingrijirilor, inclusiv siguranta pacientului in UE, sa defineasca prioritatile la nivel UE, in scopul imbunatatirii calitatii ingrijirilor, precum si actiunile ce ar putea fi intreprinse, sa demonstreze care ar fi beneficiile actiunilor UE propuse si sa specifice de ce informatii este nevoie pentru a evalua calitatea si siguranta ingrijirilor in UE.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro