30 de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Târgu-Mureş s-au prezentat marți, 2 septembrie, la Centrul Regional de Transfuzii din Târgu-Mureș pentru a dona sânge, mai ales că, potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Mureș, în această perioadă la centrele de transfuzii se prezintă cu 20-25% mai puțini donatori față de media obișnuită, situație ce ar putea conduce la deteriorarea stării de sănătate a unor pacienți sau, mai grav, chiar la pierderi de vieți omenești.
„Nu trebuie să fii supererou ca să salvezi o viaţă”
Jandarmii Grupării Mobile Târgu-Mureș nu se află la primul gest de donare de sânge, aceștia donând și cu alte ocazii și îndemnând cetățenii să le urmeze gestul, mai ales că este o cale simplă de a ajuta și la îndemâna tuturor. „Deși în pofida numărului mare de acțiuni pe care le execută Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu-Mureș și a personalului care se află în concediu în această perioadă, am reușit să ne strângem 30 de jandarmi care și-au dedicat o zi din viața lor pentru a susține această campanie derulată la nivel național. Noi spunem că este o cale ușoară, la îndemâna fiecăruia, dar care are un puternic efect pentru cei care într-adevăr au nevoie de sânge. De asemenea, menționez faptul că nu este prima acțiune care se derulează la nivelul Jandarmeriei Române, respectiv Gruparea Mobilă de Jandarmi Târgu-Mureș. Cu această ocazie, jandarmii Grupării Mobile sunt alături de oameni nu numai prin prisma misiunilor pe care le execută, dar și prin prisma acestor activități umanitare care salvează vieți. Atât jandarmii de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu-Mureș, cât și de la Inspectoratul de Jandarmi sunt niște constante în furnizarea de donare de sânge la Centrul de Transfuzii Sanguină Târgu-Mureș, iar acest lucru este certificat chiar de către conducerea institutului. Aşteptăm alături de noi pe toată perioada acţiunii, persoane peste 18 ani, din municipiu sau judeţ, cu o inimă mare, care doresc să facă o faptă bună şi măreaţă. Este o cale simplă şi la îndemâna tuturor, cu efect foarte important pentru cei care au mare nevoie de sânge. Nu trebuie să fii supererou ca să salvezi o viaţă. Sângele înseamnă viaţă şi nu poate fi înlocuit, împreună putem aduce o rază de speranţă celor greu încercaţi, să dăm un imbold la „luptă” pentru viaţă”, a precizat Ciprian Călușer, cpt. Călușer Ciprian, ofițer Relații Publice și Purtător de cuvânt G.J.MS.
La Centrul Regional de Transfuzie Sanguivă din Târgu-Mureș donează sânge într-o zi aproximativ 70 de persoane, prezența jandarmilor fiind cunoscută de fiecare dată când este nevoie. „Prezența lor ne este cunoscută pentru că jandarmii nu donează sânge numai cu această ocazie, ci sunt niște parteneri fideli ai noștri și serioși pentru că noi deseori apelăm la ajutorul dumnealor fără a face apelul neapărat prin presă, dar avem o bună colaborare și atunci când stocurile noastre scad apelăm, în general, la angajații Jandarmeriei și angajații Ministerului Apărării Naționale”, a precizat psihologul Marinela Lazăr, purtătorul de cuvânt al Centrului.