Președinta internațională a organizației ”Medici fără Frontiere”, Joanne Liu, a declarat marți la ONU că lumea este pe cale să piardă bătălia împotriva celei mai grave epidemii de Ebola, izbucnită în urmă cu șase luni, și a denunțat lipsa de acțiune din partea comunității internaționale, relatează agenția Reuters.
”Pe 8 august, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că epidemia de Ebola reprezintă ‘o urgență de sănătate publică cu bătaie mondială’, dar aceasta n-a dat loc unui răspuns semnificativ”, a declarat dna Liu în fața Națiunilor Unite. ”De fapt, statele s-au raliat unui fel de coaliții mondiale a inacțiunii”, a adăugat ea.
Președinta internațională a MSF a făcut apel la țările care dispun de resurse civile și militare specializate în catastrofe biologice să le trimită în Africa de Vest.
Numai în orașul Monrovia, capitala Liberiei, este nevoie de 800 de paturi de spital, în timp ce în Sierra Leone corpuri neînsuflețite puternic infectate putrezesc în stradă, a afirmat dna Liu.
”Timpul trece și virusul este pe cale de a câștiga. S-a dus vremea reuniunilor și a planificării. Este timpul acum de a acționa”, a declarat președinta internațională a MSF.
De la apariția sa în februarie în Guineea, această tulpină de virus — descoperită pentru prima dată în 1976 în apropiere de râul Ebola, în actuala Republică Democrată Congo (RD C, fostul Zair) — a făcut circa 1.550 de morți, potrivit OMS, în principal în Guineea, Liberia și Sierra Leone.
Din Chicago, directorul Centrului american de control și prevenție a maladiilor (CDC), Thomas Frieden, întors dintr-un turneu în regiune, a afirmat că se așteaptă la o accelerare a numărului de cazuri de contaminare în următoarele două săptămâni și le-a cerut statelor să acționeze cât mai repede.